Две очаквани имена и едно добре познато оформят челото на листата на ГЕРБ-СДС за изборите на 11 юли. Третата новина е оттеглянето на знаковия доскорошен областен координатор Пламен Нунев, който след пет последователни депутатски мандата няма да бъде кандидат за парламента.
Това стана ясно по време на представянето на новия областен координатор Георги Кръстев във вторник вечерта. 21-годишният третокурсник в Юридическия факултет на Русенския университет, син на бившия зам.-кмет Наталия Кръстева, вече и официално зае мястото на опитния си предшественик. В партийния пост го въведе доскорошният министър Деница Сачева, която сега е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
„Хора с бели коси като нас трябва да направят крачка назад и да дадат път на млади хора, какъвто е новият областен координатор Георги Кръстев. Съветът ми към него е да се учи от хората с опит и да бъде екипен играч“, заяви Пламен Нунев.
Водач на листата отново ще бъде бившият спортен министър Красен Кралев. На второ място е административният директор на здравните заведения „Медика“ Алисе Муртезова, а третата позиция е за председателя та ПГ на ГЕРБ в 45-ото Народно събрание и бивш здравен министър Десислава Атанасова, чийто първи избор за народен представител беше в Русе през 2009 година. След това Атанасова беше депутат от Враца и Разград. Според неофициална информация след малко повече от месец тя отново ще бъде водач на листата на ГЕРБ в Разград.
Четвъртото място, което и на предишния вот беше за коалиционния партньор СДС, отново ще бъде предоставено на партията. То обаче ще бъде заето от ново лице. Общинският председател Станимир Станчев потвърди, че няма да се кандидатира и ще бъде предложено ново лице.
Подреждането до номер 16, колкото вероятно ще бъдат кандидатите от ГЕРБ-СДС, все още не е уточнено. Известно е, че Георги Кръстев отново ще бъде в листата, но не е ясно на коя позиция.
„Радвам се, че ще работим отново заедно. Благодаря ви, че ме приехте. Сега трябва да положим още повече усилия и съм убеден, че ще се поздравим с победа в Русенска област и България. Ще съм щастлив да водим тази битка заедно!“, каза Красен Кралев.
„Това е голяма отговорност. Чувствам, че с моите качества и със знанията, които съм натрупал с обществената ми дейност и интереса ми към политиката, съчетани с експертизата на нашият щаб, ще помогнат за вземането на най-правилните решения. Възрастта ми няма да са пречка, с моята енергия и качества ще допринеса много за работата на структурата“, коментира пред „Утро“ Георги Кръстев и благодари на Пламен Нунев и на Бойко Борисов за гласуваното доверие.
Той ще бъде и част от предизборния щаб на ГЕРБ, който ще бъде оглавен от доскорошния зам.областен управител Валентин Колев. Негови заместници ще са бившият общински съветник Емил Милушев и председателят на групата в Общинският съвет Бедрос Пехливанян.
Рокадите в листата и ръководството на ГЕРБ идват след загубата от партията на Слави Трифонов на 4 април, когято „Има такъв народ“ надделя над ГЕРБ със 111 гласа и стана първа политическа сила в региона. Амбициите на партията сега са да си върне първенството. Дали ще успее, ще стане ясно след малко повече от пет седмици.