Върховете на стрели и копия имат съвсем малка археологическа и научна стойност и нашата оценка за бройка е между 5 и 10 лева. Освен това не се знае в кой район в страната са открити. От този тип са намерени хиляди артефакти, но те са лишени от историческа стойност. Това казаха вчера в експертите от Националния исторически музей д-р Мариела Инкова, Любов Александрова и Николай Марков, които бяха назначени за вещи лица по делото срещу съсобственика на „Приста ойл“ Пламен Бобоков.         

Бизнесменът е обвинен от Окръжна прокуратура, че е държал в къщата си на ул.“Хан Аспарух“ 1648 върхове за стрели и две за копия, представляващи движими културни ценности и национално богатство по Закона за културното наследство.
Артефактите бяха открити на пано в къщата на Пламен Бобоков при акция на ГД БОП на 17 юни миналата година.
Тези стрели са културно наследство с научна стойност, защото са оръжия за далечен и близък бой, откривани в крепостите Плиска и Преслав, изложи тезата на държавното обвинение прокурорът по делото Валентина Личева.
Пламен Бобоков отказа да даде обяснeния по обвинението и на разпит бяха призовани икономът в дома му на ул.“Хан Аспарух“ Орхан Махмудов и двете чистачки в „Приста ойл“, които периодично се грижели за хигиената в къщата. Пред тричленен състав на Окръжния съд и тримата поотделно потвърдиха, че са виждали това пано със стреличките в помещение към библиотеката в къщата, където се съхранявали много други подаръци на семейство Бобокови, но кога точно е било поставено там, не знаят.
Адвокатът на Пламен Бобоков Ина Лулчева поиска от съда да постанови представяне на източниците за определяне на цените на стреличките от вещите лица от НИМ, тъй като в този му вид заключението им е необосновано. Това означава всеки връх да бъде оценен поотделно, за да има точна сума на сбирката.
Прокурор Личева не възрази и съдията Росица Радославова постанови изготвяне на подробна съдебно-историческа експертиза за определяне на единичната стойност на артефактите до 1 септември, а самото дело насрочи за 29 септември.
„Делото е висящо и няма да коментираме нищо по него до приключването му. Надявам се това да стане на 29 септември и в моята пледоария тогава ще чуете всичко, което ви интересува. Предварително няма да ви казваме как ще се защитаваме“, лаконична бе пред журналистите след края на съдебното заседание адвокат Лулчева.