Кандидатстващата да открие нова леярна за черни метали в Западната промишлена зона в Русе фирма „Метал Фусион“, чието намерение ще бъде подложено на обществена обсъждане на 14 юни, понеделник, от 17 ч в т.нар. Малка община на ул.“Олимпи Панов“, веднъж вече е стигнала почти до старт на производството. Това съобщи зам.-кметът Магдалина Илиева.
Фирмата е с капитал само 10 лева и с испански съдружници. 80% от дяловете са на испанската „Хокаик“ ООД, а по 10% държат Серхио Хавиер Вийегас Диас и още една испанска фирма - „Маркен Легасан“ ЕООД. Нейните намерения са да топи до 3 тона скрап от черни метали дневно и да произвежда детайли от въглеродна и неръждаема стомана. 

Уведомлението за инвестиционното й намерение е изпратено в РИОСВ в началото на март миналата година.
Идеята разбуни духовете в социалните мрежи и мнозина видяха в евентуалната леярна нов индустриален замърсител на въздуха. „Утро“ писа за опасенията, както и за действията на институциите по различните сигнали. Вчера бяха оповестени важни детайли и конкретна информация за развитието на отношенията между „Метал Фусион“, местната власт и различни държавни служби.
„При нас тя /фирмата - б.р./ се появи като име, когато получихме сигнал на 21 декември миналата година. В него се казва, че фирма, която е потенциална леярна, извършва дейност без разрешителни документи“, каза зам.-кметът Магдалина Илиева.
Сигналът е изпратен до Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/. Оттам в писмо до общината се обяснява, че са установени строително-монтажни дейности с цел бъдещо производство. Определена е съвместна проверка на 22 януари тази година.
Служители от общинския отдел „Контрол по строителството“ установяват, че в сградата е монтирана индукционна пещ и свързани с нея система за охлаждане, аспирация и пречистване на отделяните газове и пари. В друго помещение е монтиран компресор. По източната фасада на сградата са монтирани три бункера за пясък, като в нея има и мостов двугредов кран.
Оборудването, съоръженията и инсталациите не са подвързани и не функционират, но са нужни съвсем малко време и усилия, за да се превърнат в действаща производствена линия.
След инспекцията от фирмата изпращат писмо, че на 12 февруари са премахнали доброволно незаконното строителство, а четири дни по-късно това се потвърждава и от нова проверка.
За самоволните си действия през февруари „Метал Фусион“ е глобена от Община Русе с 5000 лева.
В доклада за оценка въздействието върху околната среда Общината е заложила допълнителна и задължителна препоръка - да се предвиди изграждането на непрекъснат мониторинг на всеки етап на пречистване /съоръжения/, който в реално време да отчита вида и количеството замърсяване. Друго условие е да се монтира станция за контрол на качеството на въздуха съобразно параметри, заложени от екоинспекцията, каза началникът на общинския отдел „Екология“ Василена Панкова.
Тези предложения са отхвърлени от фирмата. 
По думите на Панкова е логично и становището на Общината да бъде отрицателно.
След общественото обсъждане РИОСВ ще се запознае с всички препоръки и становища от заинтересовани институции и граждани и ще излезе с окончателно решение дали фирмата ще може да изпълни проекта си.                            У