38-годишният Крум Зарков за трети път е водач на листата на русенските социалисти за парламентарните избори на 11 юли. Юристът с диплома по право от Сорбоната беше един от най-активните депутати в 44-тото Народно събрание, където поставяше на дневен ред русенски проблеми. Така спечели доверието на съпартийците си в града на Дунава и не беше изненада, че за 45-тото Народно събрание те сами го пожелаха за водач, а не беше спуснат от централата в София. Третото място на БСП на изборите на 4 април беше шок за столетницата и един от малкото партийци, които поискаха оставката на Корнелия Нинова, беше Зарков. От 25 май той вече не е член на Изпълнителното бюро на БСП, но сам опроверга тръгналите слухове, че е „наказан“.
Специално за „Утро“ Крум Зарков разказва как според него ще протече тазгодишната предизборна кампания, каква е поуката от предишната и какви са изводите от най-кратко съществувалото 45-то Народно събрание.

- Г-н Зарков, отново повеждате листата на БСП в Русе, как приемате гласуваната подкрепа?
- Горд съм с подкрепата от БСП и съм щастлив за подкрепата, която усещам от русенци. Към това аз се отнасям с голяма отговорност, тъй като винаги съм защитавал тезата, че Русе е град с национално значение и трябва да има максимално подготвени депутати, които да защитават интересите му пред централната власт.
- С какво за вас ще бъдат различни тази предизборна кампания и изборите на 11 юли от тези през април?
- Кампанията ще бъде по-различна за всички. За първи път се случва две кампании да са толкова близко една до друга. Ние ще продължим да развиваме проблемите, които идентифицирахме в първата кампания - екологичните проблеми, инфраструктура, финансовата децентрализация, която за град като Русе е ключов въпрос и др. Надявам се ситуацията с Ковид-19 да се подобри и 
да можем да правим много повече срещи очи в очи
с хората.
- Това означава ли, че можем да очакваме по-активна кампания и вие лично да се ангажирате с повече присъствие в града и региона?
- Истината е, че аз и през миналата кампания, както и последните години, съм непрекъснато в Русе всеки път, когато не съм на заседание на Народното събрание. Сега, когато то не заседава, ще имам възможност повече дни от седмицата да съм тук. Ако ме питате дали ще съм повече на терен - с хората, на улиците и на събрания - абсолютно.
- Как оценявате работата на краткотрайното 45-о Народно събрание?
- Има един обективен факт, който според мен е достатъчен като оценка, и това е, че това събрание успя да приеме само един закон. Естествено, това е съвсем недостатъчно. Искам също да отбележа, че има и един политически факт - това събрание доказа, че е напълно възможно страната ни да се управлява без политическата доминация на ГЕРБ и това също ми се струва много важна поука. 
Ако гледаме на 45-то Народно събрание като етап на промяната, то 46-тото трябва да е завършека на този процес
чрез съставяне на стабилно правителство и мнозинство, което да не включва партиите ГЕРБ и ДПС
- Почти сигурно е, че отново ще бъдете избран за народен представител, какви ще бъдат основните цели, които ще си поставите?
- Първо искам да отбележа, че политиката е отборен спорт. Важно е колко хора ще влезем със следните приоритети: част от тях вече изредих, но по-конкретно смятам, че централната власт трябва да обезпечи кадрово и технически РИОСВ, за да може да се реши проблемът с мръсния въздух. Трябва да се направят промени, ако трябва и нормативни, така че финансовата децентрализация да стане факт, част от която е собственият ресурс и на общината. Например 
част от таксата за преминаване на Дунав мост може да остава за община Русе 
- това е таксата, която плащат камионите, които влизат в града и използват общинската инфраструктура, би трябвало тя да остава именно за поддръжка на пътищата.
Имаме цялостна концепция за развиване на културните институции в града - регионализация на културната програма, така че и Русе, който е един от градовете с ключови институции като Регионалната библиотеката „Любен Каравелов“, операта и театъра, да имат качествено финансиране. 
Предвиждаме още помощи за деца, насърчаване на раждаемостта, създаване на младежка инфраструктура. Важно е засилването на връзката на Русе с университета - тук има голяма енергия за стартъп предприятия. Да не пропускаме и построяването на пътят Русе-Търново и др.
София трябва да разбере, че малка инвестиция в тези промени ще доведе до огромен бум в стандарта на живот и икономиката на Русе
Според мен хора с тези приоритети са в листата на БСП. На последните избори получихме 2 мандата, колкото получиха ГЕРБ и „Има такъв народ“. Мисля, че имаме потенциал за повече. 
- Как ще изпълните целите си, ако парламентът се окаже в същата патова ситуация? 
- Аз и мои колеги придобихме доста опит в използването на всички инструменти на парламентаризма, за да постигаме такива цели. Естествено, най-прекият път за постигане на целите ни е да имаме пряко участие и влияние върху следващото правителство и мисля, че това е тенденцията, която се очертава.
- Какви поуки извлякохте в Русенска област от миналата кампания?
- Всяка кампания е голям урок. Голямо предизвикателство. Ако мога да извадя една поука на преден план - действително в една кампания трябва да умееш да увличаш своите съпартийци. Но в по-общ план трябва да умеем да увличаме хората и да организираме политическото действие, така че то да е в синхрон с гражданските начинания.
- Има ли БСП план за действие, ако отново не бъде желана партия за партньор от новите партии в парламента?
- Този въпрос до голяма степен трябва да бъде отправен към новите партии, защото се надявам, че те са разбрали, че допуснаха грешка, пришивайки БСП към ГЕРБ и ДПС.
Тази грешка е първо политическа, тъй като направи невъзможно съставянето на правителство, но тя е и дълбоко погрешна фактически
защото БСП беше единственият институционален и парламентарен отпор срещу политиката на ГЕРБ последните години. Не казвам, че ние сме безгрешни, но е факт, че ние бяхме тези, които подадоха ръка. Не пожелахме постове, освен гаранции, че ключови послания в нашата политика ще бъдат спазени. Не би било възможно ние да обещаваме цяла кампания на възрастните хора, че ще преизчислим техните пенсии, така както те имат право, и след това, за да влезем в някакво правителство, да се откажем от обещаното. Не е борба за постове, борбата е за промяна. 
- Възможно ли е да се потвърди хипотезата, че служебният кабинет може да се превърне в редовен?
- Служебното правителство трупа много симпатии. Една от причините е, че то състави екип от хора, чийто професионален и житейски път прави номинирането им за министри нормално. Ние бяхме отвикнали да прочетем биографията на съответен човек и да си кажем „Да, вие имате уменията да сте министър“. 
Трябва обаче да се прави разлика между служебно и политическо правителство
И политическите сили, и президентът многократно подчертават, че България има нужда от политическо правителство, което да може да вземе стратегически решения с демократичната легитимност на избора. Ние подкрепяме стъпките на служебното правителство, но те например могат да продължат политиката за отпускане на 50 лева на пенсионерите, но не могат да преизчислят пенсиите, което е тежък политически въпрос. 
- Малко по-личен въпрос - официалната причина за изваждането ви от Изпълнителното бюро е известна, но е известно и че се обявихте за оставката на Корнелия Нинова след 4 април. Отслаби ли това влиянието ви в партията и ако е така, означава ли това, че ще защитите по-трудно приоритетите на избирателния район? Всъщност опорна точка ли е, че изваждането ви от Изпълнителното бюро се дължи на поисканата оставка на лидера, както заяви самата Нинова? 
- Откровено БСП не бива и не може да се задоволи с трето място в национален план. Това беше моята теза тогава и аз я заявих на съвет на Изпълнителното бюро. Тя беше обсъдена и на Национален съвет на партията, който реши, че ще предприемем нужните мерки, за да постигнем по-добър резултат. 
Промените бяха наложителни и аз ги приветствам
Аз оставам в ръководството на БСП като член на Националният съвет, оставам част от хората, които работят с Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро много тясно. Последните години извоювах определен авторитет и позиции на национално ниво и всяка една от моите секунди ще бъде посветена на това да реализираме обещаното. 
- Кажете малко повече за листата на БСП и как ще бъдат разпределени местата на новите коалиционни партньори?
- Миналият път бяхме постигнали един баланс като компетентности, подчертано присъствие на културен и научен елемент. Мисля, че и този път ще се получи. За коалиционните и граждански партньори са определени 4-то и 9-то място. Бих искал да подчертая, че 
ние насърчихме преференциалната кампания на всеки един
Моята задача като водач е да осигуря достатъчно възможност на всеки един да изяви собствените си качества, да се покаже пред обществеността - да търси подкрепа за листата и за себе си като личност и авторитет.
- Вие бяхте на представянето на новата книга на президента Георги Първанов /2002-2012/ в Русе и когато той говори за нуждата да бъдат определени нов път и нова кауза в политическият живот на България,  изразихте силна подкрепа към тези теза. Обяснете малко по-подробно позицията си. 
- Президента Първанов говори за една идейна безпътица, която той идентифицира в България и дори в Европа. За мен тя се дължи на дългогодишното размиване на границите между ляво и дясно с цел постигане на една обща цел - благосъстоянието на нацията. 
Тази цел има различни пътища за постигане и аз защитавам лявата гледна точка
Ако общата цел е благосъстоянието на нашият народ, не можем да продължим да я постигаме, когато 1% много богати хора получават в пъти повече от останалите 99% от хората. Една общност не може да функционира така и е необходимо по-справедливо разпределение на ресурсите на страната, което ще позволи на всеки да реализира таланта си. Не приемам логиката, че всеки трябва да се спасява сам.