Осем русенки с една от най-благородните професии - учителската, вчера получиха почетното отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Благодаря ви, че работите неуморно както с децата, така и с техните родители, обърна се към наградените началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. И добави: „Защото живеем във времена, в които е по-трудно да се работи с родителя, отколкото с детето“. Георгиева припомни, че Русе има една от големите квоти за получаването на това отличие, което е своеобразна оценка на постиженията в областта. 
4 от наградите „Неофит Рилски“ се дават по mредложение на РУО - получиха ги директорите на основно училище „Любен Каравелов“ Веселка Николаева, на Националното училище по изкуствата Мария Дуканова, на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия Камелия Денчева и на ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура Мариана Гъркова. 
„Неофит Рилски“ по предложение на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ се дава на началната учителка в ОУ „Иван Вазов“ Марияна Пенчева. Директорката на детска градина „Чучулига“ Скарлет Гвоздейкова получи приза с номинация от Сдружението на директорите в сферата на образованието. По предложение на сдружението на работодателите в сферата на народната просвета призът бе връчен на директорката на Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ Искра Иванова. Награда „Неофит Рилски“ МОН присъжда и на преподавателката по география в Дойче шуле Цецка Маркова, която е предложена за отличието от Синдиката на българските учители. 
Към отличията Борислав Българинов прибави и грамота на областния управител.