Ще направим гражданско неподчинение, ако продължават да ни държат под ключ. Днес изпратихме писмо до Община Русе и до Районната здравна инспекция, ще се обърнем и към главния прокурор - година и два месеца не можем да излезем от дома, пускат ни най-много да се разходим във вътрешното дворче. Това съобщи вчера от името на обитателите на старческия дом „Възраждане“ Ани Илиева, която е избрана за техен говорител.
„Докога ще ни държат затворени, ние сме възрастни хора, нямаме време! Всички искаме да излизаме. Няма болни от коронавирус в дома, мерките в страната се разхлабват, при нас локдаунът остава. Наистина има починали хора, но от болестите си и от стрес и депресии, не от Ковид. Молим се да ни купуват лекарства и други неща от града, добре че сестрите са човечни“, каза още Ани Илиева.
Тя е направила проучване в сходни домове в Стара Загора, Шумен и Свищов, които са извън градовете и режимът е много по-свободен. На разположение на хората са магазини, беседки на открито и места за разходка сред природата. Тук най-близката възможност да подишат чист въздух е Паркът на младежта, от който ги дели само една улица, но ги спира забраната да напускат дома.
Ако тази забрана не падне или поне не се облекчи до 5 дни, обитателите на „Възраждане“ и техни близки ще излязат на демонстрация на оградата на дома откъм улица „Доростол“ и ще търсят обществена подкрепа, за да не се чувстват като арестанти и да получат възможност да излизат.
Веднъж вече правихме гладна стачка, тогава ни изведоха веднъж под строй на празник в парка. Сега искаме да се движим свободно, нека хората ни подкрепят. Ние имаме права, категорична е Ани Илиева и още веднъж подчертава, че говори не само от свое име.
Дом „Възраждане“ влезе във фокуса на вниманието в края на юли миналата година, след като стана огнище на зараза от коронавирус и десет от обитателите му не успяха да се преборят с инфекцията.