„Десет римувани приказки за малки и големи“ на Илия Деведжиев са сред 115-те одобрени от Министерството на културата литературни проекти, които получава финансова подкрепа. Бъдещият сборник на русенеца е оценен с максималните 30 точки и ще получи 2500 лева. Той ще включва легенди за св.Димитър Басарбовски, за 60-те кораба на Сексагинта Приста, за самодиви и за дървените слънца на Трявна. Готовите приказки ще бъдат представени в ютюб канала на Група за театър „Камила“ и в ателиетата „Нарисувай ми приказка“.
Министерска субсидия получава и друг русенец - поетът Роман Кисьов, който напоследък живее в София. Той получава 1500 за поетичната си книга „Насън и наяве“. С 3000 лева ще бъде подпомогнато издаването на новия роман на белетриста и режисьор Петър Денчев, когото публиката познава по русенските му постановки „Медея“ и „Хоро“. Романът му е със заглавие „Монохромите“. 
Интересен проект на младия преподавател от Шуменския университет Милен Пенерлиев също е спечелил подкрепа - той е впечатлил комисията на МК с изследването си „Русе - европейският прозорец на България“, жанрът на което е „документалистика и летопис“.