Ботаническата градина в Русенския университет от вчера вече е официален факт. За това свидетелства табела, разположена сред дърветата и храстите в парка на висшето учебно заведение, която бе открита тържествено. Така връщаме спомена за първата ботаническа градина в България, каза преподавателката в Агрофакултета в РУ д-р Петя Ангелова, която е ръководител на проекта. Тя припомни, че първата колекция от разнообразни дървесни и растителни видове е била създадена не другаде, а в Русе през 1887 година, когато по инициатива на Иван Саранов към опитното поле на Образцов чифлик се засажда първата подбрана сбирка. 
Днес подобни ботанически градини имат само още три университета в страната, каза ректорът на РУ проф.Христо Белоев, който подчерта, че русенският кампус с неговия парк от 200 дка е един от най-зелените и най-хубавите в България. 
Тепърва предстои ботаническата градина на университета да се обогатява с нови видове, които да се добавят към столетните дървета - най-старото в момента е на 180 години, каза Ангелова. Ще бъдат изградени алпинеум и собствена оранжерия, а през юли сред зелените растения ще бъде проведена лятна детска академия за деца от 5 до 7 клас. Вече е подготвена книжка-определител за дърветата и растенията, която ще бъде представена по време на Международното младежко Експо на 9 юни, съобщи Петя Ангелова. И в момента в парка растителните видове са представени с табели с техните названия, на които е отпечатан и QR код, чрез който през смартфон може да се получи подробна информация за съответното растение на четири езика - английски, френски, немски и руски.