Главният диригент на Русенската опера Димитър Косев бе обявен за „Млад музикант на 2020 година“. Младият русенец безапелационно спечели гласовете на слушателите на Българското национално радио и предаването за класическа музика „Алегро виваче“, които го класираха на първо място в анкетата на програма „Хоризонт“ на БНР. Димитър Косев спечели приза в конкуренция с още близо дузина имена на млади музикални надежди, които имат ярки изяви през отминалата 2020 година. 
Резултатът от анкетата бе обявен в „Алегро виваче“ късно вечерта във вторник. В ефира на националното радио бе припомнено, че за втори път в цялата си 30-годишна история допитването за класацията „Музикант на годината“ беше съсредоточено само върху млади артисти - на възраст до 25 години за инструменталистите и до 30 г. за певците и диригентите. В гласуването, което се проведе през първите два месеца на тази година, са се включили близо 4000 души. По-голямата част от тях са били единодушни, че именно 27-годишният русенец е човекът, който трябва да бъде отличен.
Димитър Косев, който е възпитаник на русенското Национално училище по изкуствата и има дипломи по дирижиране и по пиано от Виена, през миналата година бе назначен за главен диригент на Русенската опера - така той стана най-младият главен диригент на оперен театър в България.