Тази година се навършват 45 години от поставянето на първата изкуствена става в отделението по ортопедия в тогавашната Окръжна болница в Русе. Това е направено през 1976 година от тогавашния началник на отделението проф.Кольо Кожухаров. Оттогава са сложени над 4000 протези, като годишно се поставят около 100-120 коленни и тазобедрени стави. Темпът спадна единствено през последната година заради пандемията от Ковид-19 и наложените за овладяването й ограничения. Така синтезира вчера на пресконференция историята на протезирането в болница „Канев“ началникът на клиниката по ортопедия и травматология доц.Севдалин Ангелов.
От понеделник до края на работната седмица  специалистите в клиниката започват безплатни прегледи по два часа дневно на пациенти с артроза на коленни и тазобедрени стави. За скрининга вече са записани 40 човека, които ще бъдат прегледани в специално оборудван кабинет във фоайето на партера в Хирургическия блок. Ако се наложи да им се направят снимки, те също ще бъдат безплатни.
Следващия понеделник /7 юни - б.р./ ще бъдат изтеглени имената на трима съгласни да бъдат оперирани пациенти, като фирмите, с които ние работим, ще предоставят безплатно една колянна и две тазобедрени стави, които ние ще поставим също безвъзмездно, посочи доц.Ангелов.
По регламент Здравната каса плаща такива операции, но не покрива изцяло цената на изкуствените стави и те се доплащат от пациентите. В тези три случая всичко от операцията до едномесечната постоперативна рехабилитация ще бъде безплатно. Отделно някои от фирмите ще подарят хранителни добавки за възстановяване на ставите, които ще бъдат раздадени на всички записани пациенти.
„Съжалявам, че проф.Кожухаров е зает и не можа да дойде на пресконференцията. Когато в отделението започнаха да се поставят първите протези, това се превърна в истински празник за всички ортопеди, които работехме по това време с него“, разказа доайенът в клиниката и доскорошен неин началник проф.Пенчо Косев.
По думите му поставянето на 120 стави годишно е голям успех за клиниката, защото освен тази дейност, ортопедите извършват и много други операции и леглата винаги са запълнени до краен предел.
„Колянното протезиране в клиниката е на републиканско, а защо не и на европейско ниво“, посочи ортопедът д-р Цветан Соколов от по-младото поколение лекари, извършващи ендопротезиране в Русе.
Опитът на колектива е събран в учебник по ендопротезиране през 2015 година, който е приет много добре от ортопедите в цялата страна.