Виждам обединяващата се левица като един от факторите, от стълбовете, на бъдещото управление. Това коментира вчера в Русе президентът Георги Първанов /2002-2012/.
Той не се нае с прогноза коя политическа сила ще е първа на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, но заяви, че новата лява коалиция може да бъде стабилизиращ фактор.
„Смятам, че в този дебат, който предстои, отпада темата за статуквото. Има една коалиция, за която не можеш да кажеш, че е статуквото. Това, което предлага АБВ в листите, са много млади и интелигентни хора. Това е нашата добавена стойност към коалицията, а мога да кажа и към бъдещото управление“, обясни основателят на партията.
Първанов разкри, че в началото е имал разговор с председателя на БСП Корнелия Нинова, като се ласкае от мисълта, че това е ускорило процеса на сближаването, а след това и на единението. По думите му същинските преговори се водят от ръководствата на двете партии.
„Който останал на перона - останал, влакът продължава“, каза по адрес на Татяна Дончева бившият държавен глава, като уточни, че не знае защо разговорите с нея за включване в коалицията не са били успешни. Наред с това посочи, че БСП е „лидиращата партия“ и в това няма спор.
„Диалогът върви добре и не трябва да се свежда само до квотите на формациите. Важно е да мислим стратегически. Важно е хоризонтът да бъде няколко години напред“, заяви още Първанов.
Той се надява да има правителство след 11 юли тази година, защото „останалото ще е катастрофа“.
Първанов коментира, че е рано да се дава оценка на служебното правителство, но като цяло то се справя.
„Разбира се, има неща, които се оценяват като спорни и в медиите, и в някои от политическите среди. Не бих искал да се намесвам в този дебат“, заяви Първанов.
В отговор на въпрос той каза още, че се отнася уважително към лидера на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов, но е необходимо представителите на политическата сила да „звучат по-държавнически“.
„Вече не е достатъчна целта да събориш от власт ГЕРБ, респективно да дадеш реванш на Бойко Борисов“, каза Първанов, който снощи представи в Канев център книгата си „Пътуване към паметта. Разкази за политиката“.