Когато стилът, добрият вкус и уважението към класиката вървят ръка за ръка, тогава експериментът в един концерт има огромни шансове да се увенчае с успех. Това показа преди дни харизматичният диригент Максим Ешкенази, който направи заедно с оркестъра на Русенската опера нов блестящ концерт за русенци - този път с поп певицата Михаела Филева. Двамата успешно преведоха публиката по ръба на деликатната граница между популярното и класическото изкуство. И балансираната и естетски подбрана програма получи възторжени адмирации.  
Концертът започна с увертюра на Росини и завърши с Кан кан на Офенбах. Прозвучаха две арии на Кармен от едноименната творба на Жорж Бизе в изпълнение на солистите на Русенската опера Петя Цонева и Теодор Петков. Михаела Филева в дует с Теодор Петков изпълни „Somewhere“ от „Уестсайдска история“ на Ленард Бърнстей. В прекрасно съчетаната програма от класически произведения с авторски песни на Михаела Филева място намери и хитовата песен „Замълчи, замълчи“ на Петър Ступел от филма „Любимец 13“. Непринудено и с очарователен артистизъм Максим Ешкенази водеше диалог с публиката, без да изпада в евтино фамилиарничене, но и без да пропуска да подчертае за децата в залата кой е Панчо Владигеров. Концертът остави светлото чувство за празничност и за прекрасно преживяване. Но също и радостното очакване на следващото гостуване на Максим Ешкенази - през юни предстои той да зарадва меломаните отново, този път с цигуларката Мила Георгиева. 
Друг концерт, пак през месец май, също показа как лекотата и забавата могат да се родят от интерпретации на класиката и от съчетанието на традицията с модерността, стига да е направено с мярка и вкус. Това се случи на концерта „Класиката среща джаза“ с двама  именити джазмени - тромпетистът Михаил Йосифов и пианистът и композитор Васил Спасов. Бизе и Гершуин звучаха в изпълнение на гостите и техните домакини от Русенската опера - сопраното Анна Карадимитрова и кларинетиста Преслав Петков. Така русенецът Преслав сбъдна една своя мечта - да представи пред ценителите в родния си град една от програмите, които той реализира в Кувейт, където работеше години наред и представяше българска, европейска и световна музика. 

Елена АНГЕЛОВА