Кой ще бъде новият областен координатор на ГЕРБ, който ще поеме отговорността за предизборната кампания на партията в региона - този въпрос се обсъжда оживено в партийните структури. По вътрешна информация, потвърдена от три независими източника, са оглеждани няколко кандидати, като на финала изненадващо ще се избира от младостта и опита.
Като основен фаворит за овакантения от Пламен Нунев пост се сочи третокурсникът в Юридическия факултет на Русенския университет и лидер на русенската общинска младежка структура на партията Георги Кръстев, който на 4 април беше на 15 място в листата на ГЕРБ. Той е роден през декември 1999 година и едва на 21 години има множество академични, спортни и обществени отличия и постижения. Заради младостта си обаче все още е по-известен като син на зам.-кмета от последния екип на Пламен Стоилов - Наталия Кръстева, която подаде оставка преди края на кметския мандат и в момента е зам.-директор на Математическата гимназия.
Вчера, въпреки упоритите опити да се свържем с  Кръстев, той не вдигна мобилния си телефон, вероятно заради нагнетеното напрежение след изтичането с признаци на контролираност на информация от партийната кухня в интернет.
 Пак оттам идва твърдението, че другият фаворит за поста е Десислава Атанасова, която беше депутат от Русе при първата победа на ГЕРБ през 2009 година, а след това записа последователни мандати от Враца и Разград. От 21 март 2012 до 13 март 2013 година беше предпочетена от Бойко Борисов за министър на здравеопазването, а в скоротечното 45-о Народно събрание беше председател на Парламентарната група на ГЕРБ. Нейният избор изглежда по-логичен с оглед натрупания опит, но политическите процеси понякога се подчиняват на невидима от непосветените в механизмите им логика. Тя също не отговори на настоятелните ни опити да се свържем с нея за коментар.
Останалите посочени като вероятни областни лидери бяха отзивчиви, но съвсем лаконични.
Най-конкретен бе председателят на общинската структура на ГЕРБ и на групата на партията в Общинския съвет в Русе Бедрос Пехливанян.
„Името ми беше споменато доста отдавна, аз казах, че имам достатъчно ангажименти като общински ръководител. В действителност се обсъждат и други имена. Изборът ще цели да се започне с ново начало, старите лица ще сме си там, но имаме нужда от свеж старт“, посочи той.
Депутатката в 45-ия парламент и административен директор на здравни заведения „Медика“ Алисе Муртезова също отхвърли възможността да оглави партията в областта. Ето какво заяви извоювалата си висок авторитет и популярност с енергичната си работа както в професионалната си сфера, така и в обществената си дейност Муртезова: „Мога единствено да кажа, че това, което е публикувано онлайн, най-много отговаря на действителността“.
Най-кратък бе отговорът на директора на държавната фирма „Пристанище Русе“ и общински съветник Стоян Христов. Макар че е слабо познат за широката публика, той също е оглеждан за областен координатор. „Може и да съм предложен, но аз лично не знам“, заяви Христов.
Окончателното решение ще бъде взето от Изпълнителния съвет на партията, който ще заседава в края на седмицата - това е единствената официална позиция на ГЕРБ.