Библиотека „Любен Каравелов“ кани ценителите на въздействащите художествени текстове да споделят представянето на новата книга на белетриста Иван Станков. В петък, 28 май, в Заседателната зала на библиотеката авторът и неговият издател Стойо Вартоломеев, собственик на издателство „Хермес“, ще представят „Вечерна сватба“ - книга, която съдържа девет красиви истории отпреди 100 години, чието действие се развива в Русе.
На 29 май, събота, от 11 ч във фоайето на втория етаж на библиотеката е премиерата на детската стихотворна книжка „В гората необятна“ на Пламък Искрен - литературен псевдоним на русенеца Пламен Петков. 
В последния ден от месец май библиотеката организира регионална кръгла маса „Библиотеките през 2021“. По време на събитието ще бъде обявен новият носител на годишната награда „Библиотека на годината на област Русе“ за 2020 година. Форумът се организира в рамките на проекта „Обществените библиотеки в област Русе - професионализъм в действие“, финансиран от  Министерство на културата.