Община Русе е единствената в областта, която не може да набере нужния брой кандидати за участие в предстоящата от 7 септември до 3 октомври кампания за преброяване на населението и жилищният фонд в страната. Така градът се нарежда до София, Пловдив, Варна и Стара Загора, където съществува същият проблем. За да покрие дефицита, Националният статистически институт обяви допълнително набиране на преброители и контрольори до 10 юни.
Към 21 май едва 68% или 295 души от подалите заявление в предходната кампания в община Русе са потвърдили участието си и за настоящата. В областта 547 души са подалите заявление и са потвърдили участие за преброители, а 197 - за контрольори. 
За преброяването страната ще бъде разделена на участъци, всеки от които ще включва приблизително 100-120 жилища и 200-300 души и един преброител може да обхване повече от един участък. За преброено лице ще се плаща 2.50 лева, за преброено жилище - 1 лев, за преброена сграда - 0.70 лева. От преброените онлайн домакинства преброителят ще трябва да получи специален код, генериран от информационната система, като за това ще получи 0.80 лева.