След станалите привични порои от награди „Русе“, които се връчваха до миналата година - и които бяха започнали тревожно да обезличават жеста на отбелязване на приноса и заслугите на художествени творци и дейци на образованието и науката - тази година броят на наградите беше свит наполовина. На празничната церемония по повод най-смисления и най-изчистен от политически и двусмислени контексти празник на българската свяст и духовност снощи бяха дадени само 9 приза. Три от тях бяха връчени в раздела „Култура и изкуство“, другите шест - в раздела „Образование и наука“. 
Точно преди година връчените статуетки, изработени от известния русенски скулптор Георги Радулов бяха 15 на брой, като имената на някои от тогавашните „лауреати“ дадоха повод за съмнения и подозрения. Това предизвика реакцията на вестник „Утро“, който преди година апелира за по-прецизно и изразително определяне на хората, които ще бъдат удостоявани с най-почетното отличие за принос в местната култура, изкуство и образование. 
Тазгодишното връчване на русенските отличия за постижения в духовната сфера дават надежди да се мисли, че има шанс за завръщане към нормалността. Първо, защото отново започва да става престижно да получиш наградата „Русе“. И второ, защото тазгодишното издание показва, че е възможно да отпадне „състезанието с един кон“ и комисията по присъждането на наградите да се изправи пред задачата да отсява и да преценява приноса и авторитета на предложените имена. 
В раздел „Култура и изкуство“ предложенията бяха шест. За индивидуалните призове се състезаваха писателят и журналист Боян Драганов в категория „Литература и публицистика“, известният в страната и по света живописец Николай Бузов, актрисата от драматичен театър „Сава Огнянов“ Петя Венелинова, която неотдавна отпразнува със спектакъл своята житейска 50-годишнина, и председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев /с предложение да получи наградата за цялостен принос/.
За колективната награда „Русе“ номинациите бяха две - едната бе за актьорите от Кукления театър, които през 2020 година донесоха първия „Икар“ за русенските кукленици с впечатляващата постановка „Пинокио“, а другата - за добре познатия и ценен от много русенци екип на Държавен архив Русе. 
След сериозно обсъждане комисията присъжда награда „Русе“ на писателя и изследовател на миналото Боян Драганов, на художника Николай Бузов и на актьорите Светлина Станчева, Ивета Маринова, Мартин Пашов, Димитър Пишев и Мартин Маринов. 
Тази година не бе връчена и наградата „Млад творец“, която се дава на младо дарование от личния фонд, учреден в памет на русенските театрални актьори, баща и дъщеря, Георги Стефанов и Яна Стефанова-Хернани.   
По подобен начин стояха нещата и в раздел „Образование и наука“. В сферата на образованието предложенията бяха пет - две за предучилищно образование: за директорките на детските градини „Слънце“ и „Пинокио“ - Елеонора Попова и Ценка Тодорова, за Петя Великова, преподавател по немски в Дойче шуле, за Диана Димитрова, главен учител по български език и литература в Английската гимназия и една колективна - за екипа на основно училище „Отец Паисий“. 
И на тази комисия се е наложило да поработи сериозно, за да изведе само три от петте предложения.
Така снощи награда „Русе“ получиха Ценка Тодорова, директор на детска градина „Пинокио“, Диана Димитрова от АГ „Гео Милев“ и директорката на ОУ „Отец Паисий“ Биляна Алексиева, която прие приза за колектива. 
При висшето образование и науката нещата напомниха колко трудно се излиза от матрицата. Постъпилите предложения бяха три на брой, и трите бяха от ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев, и трите бяха увенчани с награда „Русе“.
Индивидуалната награда за висше образование и наука получи доц.д-р Вяра Русева, декан на факултета „Електротехника, електроника и автоматика“, а призът за цялостен принос бе връчен на проф.д-р Иваничка Сербезова, специалист по мениджмънт на здравните грижи и от 2020 г. директор на  директор на дирекция „Качество на образованието и акредитацията“ в РУ. Колективната награда „Русе“ бе връчена на предложения от проф. Белоев научен екип, разработил технологията на филтър за предпазна маска за лице с нанопокритие, което не само защитава от вируси, но и ги деактивира. Научният екип е в състав: проф.д-р Велизара Пенчева (ръководител), д-р Емил Янков, доц.д-р Йордан Дойчинов, доц.д-р Асен Асенов, доц.д-р Иван Белоев и доц.д-р Борис Евстатиев.
Наградите бяха връчени от кмета Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Българинов донесе от Плиска Огъня на знанието

Борислав Българинов единствен от областните управители участва в празненствата в първата българска столица Плиска по случай 24 май и в тържественото запалване на Огъня на знанието. По-късно той понесе този огън към Дунав, за да стане част от връчваните награди „Русе“, а частица от него ще бъде занесена и на българската общност в Тараклия, както и в българското училище в Неапол.
В Плиска Борислав Българинов поднесе и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий в Двора на кирилицата, създаден за възвеличаване на подвига на солунските чудотворци и на именитите пазители на духовността и творчеството.    У