Именитият български диригент и композитор Емил Табаков бе един от петимата артисти, на които служебният министър на културата проф.Велислав Минеков връчи най-високо родно отличие за изключителен принос в културата - „Златен век“ огърлие и грамота. Това стана на специална тържествена церемония в навечерието на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Роденият в Русе композитор, който винаги участва със сърце и душа в бележити русенски музикални изяви, е випускник на русенското Музикално училище. Той е един от двигателите на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, като в последните години с готовност и желание е безсменен диригент на уникалния Фестивален оркестър, съставен от възпитаници на Националното училище по изкуствата. Русе има привилегията често да става първа сцена за новите творби на Емил Табаков.
„Златен век“ - печат на цар Симеон Велики - златен, грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност бе връчен на преподавателя по класически танци от Училището по изкуствата Деница Анчева. 
Почетен знак „Златен век“ - сребърен печат на Цар Симеон Велики, получи и Огнян Стамболиев - оперен драматург, критик, журналист, преводач.