Русенци отново ще могат да се почувстват привилегировани и да бъдат единствените в България, пред които ще се разгърне невероятното представление на „Живите статуи“ от букурещкия театър „Маска“. Този път удивителните румънски актьори ще представят най-доброто от своите спектакли през последните десет години. За разлика от предишните гостувания на „Маска“ в Русе, сега фестивалът „Живите статуи“ ще се разгърне не в центъра на града покрай Паметника на свободата, а на  кея. Там ще бъде по-просторно, пространството позволява да дойдат повече зрители и заедно с това да се спазват противоепидемичните мерки, каза Ивелин Пъшев, пресаташето на драматичния театър, който е основният организатор на юнския театрален празник. 
Фестивалът ще се проведе от 24 до 27 юни. В първите два дни - 24 и 25-и, ще има две представления на Голямата сцена на Доходното здание. Те са от съпътстващата програма на фестивала. Първото е „Мълчаливи предания“ - спектакъл по български легенди и митове, който ще бъде представен от Кукления театър във Варна. На 25 юни Столичният куклен театър ще покаже своята постановка „Авеню Q“ - бродуейски мюзикъл за възрастни по музика и стихове на Робърт Лопес и Джеф Маркс. Забавно и с добронамерено чувство за хумор спектакълът превежда публиката през дебрите на преодоляване на предразсъдъците по отношение на чувствителни теми като расизъм, ксенофобия, гей общество, порноиндустрия. 
Двата спектакъла са от 18 ч, а от 19.30 на кея на малката сцена до пасарелката зрителите ще могат да видят продукцията на русенската трупа за импровизиран театър, която бе сформирана съвсем неотдавна и под ръководството на Ивайло Ненов вече подготвя първите си изненади. В 20.30 всяка вечер ще започват основните събития от фестивала. В тях участват 8 индивидуални артисти от европейски държави, като последните два дни - 26 и 27 юни, са запазени за любимците на русенци и на всички, които са ги виждали на живо - артистите от театър „Маска“ от Букурещ. Накрая ще бъде спазена още една традиция - финалът на феста да бъде поставен от огнено шоу на Огнен театър „Палячи“.