Д-р Мария Събева е завършила Висшия медицински институт във Варна през 1988 г. През 1995 г придобива специалност “Кожни и венерически болести”. От началото на практиката си 10 години работи като участъков лекар в Борово. От 2000 до 2013 г. е част от екипа на Кожния диспансер, а след неговото закриване има частна медицинска практика в кабинети в медицинския център на ул. “Независимост”2 и в Медицински център “Адара”, където приема пациенти с направления или срещу заплащане. От 5 години работи и в дерматологичния кабинет на Комплексния онкологичен център.

- Д-р Събева, наближава лятото и слънцето ще става все по-ярко и агресивно. Още от пролетта дерматолозите започват да предупреждават за опасността от рак на кожата при неразумно стоене под жарките му лъчи. Но само слънцето ли е причината за това заболяване?
- Слънцето е една от основните причини и винаги я посочваме на първо място. Но има и други причини - например някои заболявания, при които кожата е много по-податлива към увреждащите действия на ултравиолетовите лъчи. Това заболяване се казва Ксеродерма пигментоза. Друга причина е възрастта -  много от нашите пациенти са над 60-70-годишна възраст. На следващо място може да се посочат
наранявания на кожата, причинени от механични, физични и химически агенти
Имали сме пациентка, която 10 години след химическо изгаряне на носа направи карцином. Друга причина може да бъде топлинно увреждане, не само от слънцето, а от инфрачервени лъчи. Имаме пациенти, които са били хлебари, пекари, огняри. Лицето, деколтето, шията, т.е. откритите части на тялото на тези хора са с много карциноми, най-често базоцелуларни и плоскоклетъчни. При хронични декубитални рани, които са на базата на венозно или артериално увреждане, по техните ръбчета може да се оформи карцином. Тоест, трябва да има някакво предварително увреждане на кожата и след години на този терен да се оформи рак.
- Какъв е процесът от увреждането до образуването на карцинома?
- Трябва да настъпи ДНК мутация. Слънчевите лъчи не я предизвикват веднага, това става след дълги години
натрупване на увреждащото действие на ултравиолетовите А и Б лъчи
Особено хората в по-напреднала възраст имат дълги години излагане на слънце и в един момент в някоя от клетките настъпва ДНК мутация, която дава началото на неконтролируемо разрастване на такива патологични ракови клетки и това оформя туморния процес.
- Можем ли да кажем, че определен тип кожа е по-податлив към развитие на рак?
- Да, има кожи, които са по-чувствителни. Това са по-светлите кожи, които нямат достатъчно меланин. Меланинът представлява естествена защита на кожата. Хората с по-тъмна кожа от 4-5 тип са по-устойчиви. Докато белите хора нямат достатъчно меланин, който да ги предпазва от ултравиолетовите лъчи. Също така една чувствителна, по-суха кожа, която е по-склонна към увреждания, би могла да развие туморен процес.
- Споменахте базоцелуларен и плоскоклетъчен карцином. Това ли са видовете кожен рак?
- Три са видовете - базоцелуларен, плоскоклетъчен и меланом. Първите два вида се явяват на откритите места на тялото: лицето и всяка една част от него - бузи, чело, нос, ушите много често са засегнати. Косата има протективно действие, а
при мъжете, които вече нямат коса на скалпа, тази кожа е много податлива
и ако те не носят шапки, там също може да се оформи рак на кожата. Меланомът се образува и на такива части от тялото, които не са чак толкова видни - може да бъде на торса, скрит в слабини, в гънки, може да бъде по пръстите на краката, по ходило, което затруднява неговата визуализация и навременно откриване.
- Освен мястото на появата, каква е разликата между тези видове рак?
- Различават се по това от какви клетки произхождат. Базоцелуларният произхожда от базалния слой на кожата. Плоскоклетъчният или спинозният карцином произхожда от сквамозните клетки на кожата. Меланомът произхожда от меланоцитите. Меланомът почти винаги е пигментен, тъй като произхожда от пигментно образувание, най-често от невус или бенка. Докато другите два вида могат да се появят първично, най-често може да стане някакво червено петънце, червена плакичка, която после да се надигне леко, да стане като пъпчица, след това може да се разрани и на кожата да се появи
една незарастваща рана, която може да трае месеци и дори години
Това се отнася за базоцелуларния рак. А при плоскоклетъчния рак самото образувание е по-твърдо и има склонност да образува люспи по повърхността. Обикновено тези люспи са здраво споени и при тяхното отстраняване, понякога с доста големи усилия, може да се появи рана или кървене. За профилактика на меланома невусите следва да се наблюдават периодично.
- Появата на кои признаци трябва да ни разтревожат?
- Специално за меланома всеки човек трябва да познава бенките по тялото си, трябва да се самонаблюдава. Когато някоя от бенките започне да се променя - да става по-голяма, да си променя цвета, да се надига, ако започне да сърби или да се зачервява зоната около нея, да започне да кърви без особена травма, това би трябвало да светне една червена лампичка и пациентът да посети дерматолог. По принцип
хората, които имат повече от 30-40 бенки по тялото си, трябва да си правят прегледи на 6 или 12 месеца
при дерматолог. Разбира се, ако забележат промяна, да дойдат веднага. При другите карциноми - появата на някакво образувание, което дотогава го е нямало, също представлява повод за консултация с дерматолог, например плакичка, която се лющи, раничка, която не зараства. Всеки може да нарани кожата си, но обикновено за седмица до 10 дни тези ранички зарастват. Ако се случи така, че има раничка, която не зараства за месец, два, три, дори година, това също е сигнал, че трябва да се посети онкодерматолог.
- Колко често се срещат трите вида рак?
- Горе-долу 1 на 5 човека може да има някакъв вид рак на кожата. По-често се среща базоцелуларният карцином, който се лекува много добре, може да има някакви рецидиви, но той не дава разсейки. Това е много характерно. Докато плоскоклетъчният карцином дава разсейки, там пациентите трябва да се следят много внимателно, както и меланомът.
Напоследък прави впечатление, че зачестяват меланомите
Не мога да кажа статистически какъв е процентът, но от наблюденията от практиката, случаите зачестяват.
- Имате ли някакво обяснение за това?
- Все пак населението застарява. Както казах и в началото, туморите са повече при по-възрастните хора, специално базоцелуларните и плоскоклетъчните. Меланомът се среща и при млади хора, може би е от излагането на слънцето, изтъняването на озоновия слой, по-агресивните ултравиолетови лъчи. А може би и от самия факт, че хората не си обръщат достатъчно внимание. Ние, българите, чакаме положението съвсем да се влоши и тогава да потърсим лекарска помощ. Много често хората, които идват с клиничната картина на меланом, са поне във втора фаза, дори някои в трета и четвърта. Прави ми впечатление, че възрастни хора години наред носят туморни образувания по лицето и други части на тялото си и идват много късно, когато те са вече много големи и трудно лечими, което за мен също няма достатъчно логично обяснение.
- Стигнахме и до лечението. Какво е то при различните видове рак на кожата?
- Лечението е основно два вида. Специално за базоцелуларния и плоскоклетъчния карцином е оперативно, прави се и лъчетерапия. При меланома задължително се изрязва лезията,
задължително се проконтролират лимфните възли в съседство
Ако има увеличени лимфни възли, те също се оперират и изследват, за да се преустанови разпространението на меланоцитните клетки в организма. При утежнени състояния, когато меланомът причини разсейки, може да се прави допълнително имунотерапия и прицелна терапия - съвсем нови видове терапии, които доста добре ограничават тумора и удължават живота на пациентите.
- Какви са съветите ви за превенция на болестта?
- След като слънчевите лъчи са едни от основните в етиологията на рака на кожата, трябва да се предпазваме от прекомерно излагане на слънце. Всички знаят вече, че между 11 и 16-17 ч не бива да се излагаме на слънце, малките деца задължително трябва да се предпазват в тези часове на деня, защото
едно изгаряне в детска възраст също може да бъде предпоставка за развитие на карцином
по-нататък през годините. Следва да се използва и богата гама от слънцезащитни средства – кремове и лосиони, с фактор, съобразен с индивидуалните характеристики на индивидите.
- Тоест, кожата има памет?
- Да, така се казва, че има памет, но тя просто сумира всички тези въздействия, натрупва ги и в един момент те могат да предизвикат тази ДНК мутация, която да доведе до производството на патологични клетки. Трябва да се носят дрехи, които да покриват ръцете, да се носят шапки, очила, които да предпазват очите. Течностите имат голямо значение за хидратацията на кожата, а тя е важна за предпазването. Трябва да се пазим и от други увреждащи въздействия - травми, изгаряния, и да ги лекуваме. Когато имаме други рани по кожата - от разширени вени или от проблеми, свързани с недостатъчната проходимост на артериалните съдове, следва да се грижим за тях, да ходим на съответните специалисти, за да могат да зарастват, като същевременно това профилактира туморни заболявания.
И най-важното, във всеки един момент това са профилактичните прегледи
Има много пациенти, които четат в интернет, сами си поставят диагноза, гледат много снимки, но това не е толкова лесно. Добре е прегледите да се правят от специалист.
- Какво е мнението ви за солариумите?
- Лично моето мнение е, че те също са вредни, особено когато се правят непрекъснато. Имам наблюдения върху пациенти, които целогодишно се излагат на солариум. Докато са по-млади, не съм наблюдавала туморни образувания, но ултравиолетовите лъчи разрушават еластичните и колагеновите влакна на кожата и това води до едно по-бързо остаряване и изтъняване на кожата. Нямам пациенти, които да са ходили на солариум, и да съм категорична, че туморът е вследствие на това. Предполага се известен сумарен ефект на негативното въздействие на прекомерното облъчване от солариум и от слънцето. Когато се спазва разумно поведение, то не се очакват увреждания, докато всичко прекомерно причинява определени здравни неблагополучия. Има страни, в които е забранено на подрастващите до 18 години да ползват солариум. Нормално е той да се използва като подготовка за предстоящия летен сезон.