Една от наглед най-безконфликтните теми на 22-ото заседание на Общинския съвет в Русе предизвика най-острите дискусии. Спорът беше за какъв срок да се даде под наем на артсдружението „Блок 14“ един привлекателен, но пустеещ и вървящ към разруха общински имот. Предложението бе гласувано два пъти, но до приемането му не се стигна и това беше първото бламиране на кмета Пенчо Милков в Общинския съвет. 
Известното с интересните си проекти сдружение „Блок 14“, последният от които в момента може да се види на площада пред Съдебната палата - художествена фотосесия на артисти от операта на фона на опожарената сграда, иска да наеме къщата на Панайот Хитов пред Художествената галерия на улица „Борисова“ и да устрои там алтернативно пространство за култура.
Всъщност тази идея и особено след като тя бе разяснена пред съветниците от актрисата Евгения Явашева, една от създателките на „Блок 14“, получи категорична подкрепа. Никой не оспори и наема - 168 лева месечно.
Искаме да превърнем мястото в независим културен център за творци, където да се правят спектакли, концерти, пърформанси, обучения, срещи, каза Явашева. Вярвам, че ще припознаете в нас едни надъхани войни на словото и четката, посочи тя. При това сдружението се наема само и за своя сметка да извърши наложителния сериозен ремонт на запуснатата сграда, за да може след това да я напълни с артистичен живот. 
Спорът възникна заради срока на наема, предложен от Милков - 10 години, а не 5, каквато е практиката.
Къщата се нуждае от солиден ремонт, който ще отнеме не само средства, но и време, затова от петте години ще остане малък срок за реално използване като арт клуб, мотивират от „Блок 14“ исканото изключение. 
Всъщност предложението за отдаване на имота за 5 години беше прието на заседанието на комисията по култура и не знам защо това не беше съобщено и уважено, коментира общинският съветник от ГЕРБ и директор на театъра Орлин Дяков. Теодора Константинова /Демократична България/ и Росица Георгиева /ВМРО/ също настояха за 5-годишен срок и увериха, че „Общинските съветници винаги сме удължавали срока, сдружението може да бъде спокойно“.
По-продължителният срок бе защитен от председателя на ОбС Иво Пазарджиев /ВМРО/, според когото „Общината трябва да бъде предвидим партньор. Не е ясно дали след 5 години няма да се погледне с други очи на тази сграда, каза той. А Станимир Станчев /СДС/ призова да не се създават двойни стандарти при отдаване на собственост. Чуха се дори мнения, че сдружение „Блок 14“ печели, тъй като към него е детската частна театрална работилница „Мармалад“.
Таксата от 50 лева е символична и едва покрива разходите, които се правят за детската трупа, обясни Явашева. 
Накрая бяха внесени две предложения за срока за наем. Едното бе на Росица Георгиева - за 5 години, и за него гласуваха 19 души, 6 бяха против и 16 се въздържаха. Другото бе на съпартиеца й Асен Даскалов за 90 месеца срок на ползване /7.5 години/. То бе подкрепено от 8 души, 5 бяха против и 35 се въздържаха. Така и двете предложения не бяха приети. 
Кметът Милков увери, че ще внесе отново предложението.