Първият от новите чешки електробуси в Русе ще тръгне по маршрутите на градския транспорт в началото на юни. След като пристигна днес, предстоят още процедури по регистрацията му, след което ще бъде пуснат в експлоатация. Очакват се още 19 броя по обществената поръчка от европейския проект на общината.
Новото попълнение в автопарка на „Общински автотранспорт Русе“ има 67 места - 22 седящи и 45 правостоящи, специализирана платформа за инвалиди, дневният му пробег е 150-200 км. Електробусът е климатизиран, с всички съвременни удобства, включително има и USB портове за зареждане на телефони, обясни изп.директор на дружеството. На по-късен етап ще се помисли за пускане и на интернет.
Допълнително ще се монтира система за известяване на спирките, както и системи за наблюдение в превозните средства отвън и вътре. Това ще служи за контрол и за засичане броя на пътуващите в реално време, което ще е от полза за планиране на маршрутите и анализ на икономическото състояние на дружеството.
Към настоящия момент няма да има промяна в цената на билета или абонаментната карта.
„Обсъждаме стойността на билета вътре в превозното средство да бъде по-висока, за да можем да стимулираме хората да се снабдяват предварително с превозни документи. Идеята да се ползват магнитни карти за градската мрежа ще се развива все повече. Планираме те да бъдат свързани с паркиране на автомобилите, с посещение на общински мероприятия, така че хората реално да получават отстъпка магнитната карта да им бъде от полза“, обясни зам.-кметът Димитър Недев.