Риган, босилек, лавандула и розмарин засадиха децата от детските градини „Чучулига“ и „Пинокио 1“ и от училище „Иван Вазов“ вчера. Инициативата е на Лайънс клуб Русе „Сексагинта приста“ за възпитаване на децата в грижа към природата. 
„Нашата идея е да направим градинки в детските градини и училищата, за да може децата да познават тези растения. Билките се прилагат в медицината и в храненето, хубаво е да знаят техните ползи и когато родителите приготвят храна с тези билки, да не се дърпат. Някои дечица дори ги познаха“, обясни президентът на клуба Павлина Минчева.
„Децата отговорно се грижат за природата, заедно с родителите си са засаждали дръвчета в двора на градината, като винаги са ентусиазирани за подобни инициативи. Детската градина е стара, но ние я поддържаме и възпитаваме децата да се грижат за растенията в нея“, каза директорката на ДГ „Чучулига“ Скарлет Гвоздейкова. 
Децата от „Лео клуб Русе“ и първокласниците от ОУ „Иван Вазов“ също направиха градинка с благоуханните растения, а накрая се хванаха на хора за тържественото закриване на инициативата. 
Следващата инициатива на Лайънс клуб Русе „Сексагинта приста“ е на 24 май, когато ще бъде поставена още една литературна пейка тип книга на площад „Батенберг“. Тя е с пълния текст на химна „Въври народе възродени“, написан в Русе от Стоян Михайловски.