1395 зрелостници в Русенска област се явиха вчера на първия за тази година задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. От завършващите тази година 12 клас 1422 абитуриенти 27 по една или друга причина пропуснаха първата матура. За тях вторият шанс е през август. Темата за третия модул на изпита - „Смисълът на благодеянието“ по разказа на Йордан Йовков „Песента на колелетата“ и затрогващия себап на героя му Сали Яшар. Произведението стана ясно едва към обед. Както обикновено, половината от явяващите се на матурата бяха във възторг, другата половина остана скептична.  
От всичките осем ученици, карантинирани в цялата страна заради Ковид-19, единият се оказа в община Бяла. Така една от специално отредените във всички училища в областта зали за карантинирани младежи изпълни предназначението си. Надвечер във вторник в Регионалното управление на образованието станало ясно, че момиче, което се е завърнало от Нидерландия и поради това подлежи на 10-дневна карантина, е допуснато да се яви на зрелостните като ученичка в самостоятелна форма на обучение. За кратко време от РУО успели да организират всичко необходимо по явяването на изпитите на момичето - в това число и осигуряване на разрешението от МВР девойката да наруши карантината си в часовете на изпитите, а също да се подготви нейното безпрепятствено влизане и излизане от определената учебна стая, както и наличието на квестори, снабдени с нужните противоепидемични средства. 
Навсякъде в Русе и областта изпитът започна безпроблемно, а неговото протичане в РУО наблюдаваха в реално време на монитори. На тях се виждаше отчетливо  всеки зрелостник /дори и един, който видимо скучаеше - или вече беше привършил теста, или просто изчакваше да приключи времето за определения модул и да може да излезе от стаята/, квесторите, които следяха процеса - общо 399 на брой. Тази опция имаме от миналата година, в момента ние с колегите проследяваме как върви зрелостният изпит в десет училища в Русе, Сливо поле, Ветово и Бяла, а в останалите училища има камери и записът от всяко от тях може да се разгледа детайлно, ако се наложи, обясниха в РУО. 
В ранния следобед всички изпитни материали, запечатани в пликове, потеглиха към София, където началникът на РУО Росица Георгиева късно вечерта ги предаде в Министерството на образованието и науката за предстоящата проверка и оценяване. 
В петък предстои вторият задължителен зрелостен изпит - той е на предмет по избор и на него ще се явят 1093 човека, като тяхната работа ще наблюдават 331 квестора. Най-много русенски зрелостници са избрали втората им матура да бъде по английски език - 477 човека. Следват 298 младежи, пожелали да държат изпит по биология и здравно образование, на географията залагат 144 човека. Любопитно е, че на четвърто място в скалата на желаните за матура дисциплини се нарежда... философията: 63 абитуриенти са сигурни, че това е материята, която владеят отлично. Малко странно за града с именита Математическа гимназия стоят едва 59-те пожелали да си докажат успеха на дипломата за средно образование с математика. Впрочем нито един русенец не е заявил физиката за своя стихия. Само 6-има са се записали за зрелостен изпит по немски език, петима ще се явят на френски, а трима - на испански. Матура по руски ще държат 17 завършващи, по история - 19, а по химия - само двама. 
На фона на това следва да се подчертае, че 330 абитуриенти от професионални гимназии са заявили желанието си да се явят на изпит за защита на професионални умения. За трети зрелостен изпит на предмет по желание са се записали общо 33 русенци. За тях са осигурени 11 квестори, които ще наблюдават провеждането на матурите на 4 дати: на 26 май са изпитите по английски и физика, на 27-и по георгафия и биология, на 28-и са математиката и немският, а на 31 май е изпитът по химия.