Общинските съветници от БСП реагираха вчера на обвинението на колегите си от ГЕРБ, че Общината продава имоти безразборно, за да пълни хазната.
„Според мен колегите от ГЕРБ яко са закъсали. Разбирам, че са ги нагазили от националното ръководство, но според нас е неправилно да използват такива теми за предизборната си кампания. Продажбите се извършват по утвърдена и приета от Общинския съвет програма за управление на общинската собственост, за която те са гласували на сесия“, каза председателят на групата общински съветници от БСП Иван Иванов и добави, че се продават имоти, за които 3 години няма интерес и не носят приходи на Общината. Той заяви още, че продажби на общинска собственост е имало и по време на управлението на ГЕРБ, като през 2018 година са продадени 19 имота за 433 хил. лева.
Сесията, на която е гласувана Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост е проведена на 25.02.2021 г. и справка в протокола за гласуване показва, че програмата е приета с 34 гласа „за“. 10 от съветниците от ГЕРБ са гласували с „въздържал се“, а един е бил против.
Като най-важна тема за днешната сесия новият зам.-председател на Общинския съвет Деница Иванова определи промените в градския транспорт. Предстои да бъде гласувано линиите да се обслужват само от „Общински транспорт Русе“ и отпадането на частните фирми.
„Целта е да премахнем конкуренцията между превозвачите, за която граждани са се оплаквали многократно и която стана много жестока последната година с Ковид кризата, както и неспазването на графици“, обясни Деница Иванова, като посочи, че така функционира градският транспорт във Варна и Бургас.
Промените се очаква да влязат в сила най-рано през юни следващата година, когато изтичат договорите на частните фирми. Тогава ще бъдат въведени и промени в абонаментните карти за градският транспорт.
Коментирано беше и предложението на Община Русе за еднократна финансова помощ от 50 лева за пенсионери с минимални пенсии, преболедували коронавируса. Според статистиката, предоставена от НОИ, пенсионерите в общината, които получават социални пенсии за старост и инвалидност, са 1052, а тези над 70 години с минимална пенсия от 300 лева са 1198. Желаещите да се възползват от помощта трябва да подадат заявление, като предвидените средства са 20 хил. лева. Това означава, че Община Русе не очаква всички преболедували пенсионери от тази социална група да се възползват, но в случай, че това стане, Деница Иванова увери, че ще бъдат отделени още средства.
Общинският съветник Нора Стоянова коментира инициативата на Общината за увеличаване на броя на децата в смесените групи в няколко детски ясли.
„Всичко това се прави, за да не изпаднем в състоянието на Столична община и да не може да приемем децата си“, каза тя.