„Основната задача, която предстои, е провеждането на честни избори, не както досега - с участието на различни административни органи и влиянието им над гласовете. Едновременно с това смятам, че трябва да се обърне внимание на пандемията и да продължи спазването на мерките, обявени от здравния министър, и започнатата ваксинация да достигне до всеки желаещ“. Това бяха първите думи пред „Утро“ на новия областен управител на Русе Борислав Българинов, който бе назначен вчера на мястото на Галин Григоров с решение на служебното правителство.

Официалното сдаване и приемане на поста ще започне в 9 часа днес, а следващата седмица Българинов и останалите областни управители ще имат среща със служебния премиер Стефан Янев.
Борислав Българинов е бивш следовател и прокурор в Районна прокуратура-Русе, в момента е адвокат. Бил е народен представител в 40-то Народно събрание от партията на Стефан Софиянски „Съюз на свободните демократи“, а след това - член на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. През 2011 г. беше кандидат за кмет на Русе от коалиция „Общност на демократични сили“. След това напусна активната политика. Роден е на 22 август 1965 г. в село Горно Абланово. Завършил е Висшият институт на МВР и Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“. 
„Дистанцирах се от определени партии - тази в която членувах, тъй като с идването на ГЕРБ се опорочи самата политическа система. Не съм се дистанцирал обаче от обществения живот“, коментира Българинов.
Освободеният областен управител Галин Григоров също коментира пред „Утро“ направената смяна.
„Съвсем нормално е решението на Министерският съвет, то не касае само мен, а всички областни управители. Приемам го за съвсем нормално. От каквато подкрепа има нужда новият областен управител, администрацията ще се отзове“, каза Григоров. През 2019 година той беше кандидат за кмет на Русе от ВМРО, а на изборите на 4 април бе втори в листата на партията, в чието изграждане в Русе участва от самото му начало.
Григоров зае поста на 1 юни 2017 година, припомни пресцентърът на областната администрация и очерта в едри щрихи мандата му: „В рамките на 4 години той постави акцент върху възраждането на военно-патриотичното възпитание, развитието на културата и увеличаването приема в паралелките с професионална насоченост. Приемът в професионалните паралелки се увеличи с близо 10% и вече е приблизително 65% от общия. Благодарение на усилията на Галин Григоров в правителствените приоритети влязоха изграждането на втори мост над Дунав при Русе, както и на автомагистрала между Русе и Велико Търново. Той стартира и ремонта на множество пътища в региона, както и един от най-големите ВиК проекти - този за изграждане на канализация на кварталите Долапите и Средна кула. Мандатът му като областен управител е белязан и от някои от най-тежките кризи в съвременната история на страната. Става дума за разпространението на Ковид-19 и на заболяването африканска чума по свинете“.