През 2020 г. чужди разузнавания са работили срещу България заради нейната позиция за отстояване на историческата истина в спора с РС Македония. Това стана ясно от доклада на Държавна агенция национална сигурност /ДАНС/ за 2020 г.

„През 2020 г. се активизират действията на някои чужди специални служби като част от комплексни усилия за маргинализиране на български позиции в областта на външната политика, свързани с отстояване на националните ни интереси по линия на държавнотворчески елемент, какъвто е езикът, както и по отношение на историята и културата ни“, се казва в документа.

В него също така се подчертава, че „продължава активността за подпомагане асимилационната политика спрямо български общности зад граница в съответствие с чужди национални доктрини“.

Изминалата година мина под знака на спора между София и Скопие, заради нежеланието на РС Македония да спазва Договора за приятелство и добросъседство, подписан от министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев през август 2017 г. Спазването на този документ е от ключово значение за евроатлантическата перспектива на РС Македония.

Властите в Скопие блокират дейността на Смесената българо-македонска историческа комисия, чиято работа е важен елемент от подписания договор. Тя трябва да разгледа спорните въпроси в общата история на двете страни. За момента македонските историци отказват да признаят българския характер на историята до 1945 г. В същото време София категорично е заявила, че не оспорва македонската идентичност на населението и държавата, наложени със сила след 1945 г. от югославския диктатор Тито и не без помощта на Москва.

Заради неизпълнението на Договора РС Македония не успя да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз в края на миналата година, каквото бе искреното желание на София, която върна темата за разширяването на ЕС със Западните Балкани по време на своето председателство през 2018 г.

През 2020 г. официална София на всички нива – президент, премиер, външен министър и парламент – многократно призоваваше РСМ да се откаже от езика на омразата спрямо България, да се отвори за българските инвестиции, да зачита правата на гражданите си с български паспорти, да спре фалшификацията на историята, за да може да се присъедини към европейското семейство.

В Скопие погрешно вярват, че със смяната на българското правителство може да се промени позицията на София.

Рамковата позиция на България за РС Македония е приета с консенсус от всички политически сили в парламента. Ние нямаме оторизация да променяме тази позиция. Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи ще бъде направено за продължаване на диалога. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев в отговор на въпрос на БГНЕС за това ще продължи ли да се придържа служебното правителство към досегашната позиция на България за РС Македония.

Оттук нататък всичко е в ръцете на официалните представители на РСМ. Те са много наясно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите 2-3 месеца докато трае това служебно правителство, добави още Светлан Стоев, който прие поста от външния министър в оставка Екатерина Захариева на церемония в МВнР миналата седмица.