Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) от днес има нов ръководител. Това съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

За смяната на Георги Хаджиев, Рашков съобщи пред журналисти в Пловдив, където пристигна заради операция срещу корумпирани полицаи в 3 РПУ. Общо задържани са над десет души. 7 от тях са полицейски служители, сред които е и директорът на РПУ-то Самуил Хаджиев.

Относно освобождаването на Хаджиев министърът заяви: Законът е разписал какви са задълженията и правата на полицейските служители, никъде в закона не пише, че те могат да пребиват децата по улиците или където и да е. Рашков визира протестите през лятото.

По информацията на БНР старши комисар Георги Хаджиев е подал заявление за преназначаване и той ще бъде преместен в Главна дирекция „Жандармерия и специални операции“.

Към момента няма официална информация от МВР кой ще замести комисар Хаджиев на поста директор на столичната полиция.

Преди дни главният секретар на МВР Ивайло Иванов също беше освободен. Все още няма предложение и за нов главен секретар.

За чистка и дума не може да става. Няма да търпя служители да се превръщат в престъпници с пагон, коментира Рашков. Според него обаче рокади задължително трябва да има.

Давайки за пример бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, Рашков коментира, че когато той е ръководил ведомството, е освободил „всички до един”. Това е чистка. Аз до момента съм освободил двама души на пенсионна възраст и главният секретар на МВР, посочи Рашков.

Относно излезлите в отпуск директори на службите за сигурност и дали се е провела среща с тях при премиера Стефан Янев, вътрешният министър каза: Директорите на службите изпратиха свои заместници на среща при премиера. Скоро ще стане ясно какво ще се получи по този въпрос.

В отговор на медия по повод скандала, който сам създаде след интервютата си пред две от водещите медии и думите му по адрес на журналистите Биляна Гавазова и Златимир Йовчев, Рашков отвърна: Оставката ми не е на дневен ред. Имах повод да обясня как стоят нещата, съжалявам, че съм казал това нещо.