Двама пациенти ще получат безплатна тазобедрена и колянна става от най-висок клас в края на кампанията на Университетска болница „Канев“ за прегледи без такси за хора с тежки артрозни промени на коленни и тазобедрени стави, които са насочени за операция. Имената им ще бъдат изтеглени сред всички прегледани в Клиниката по ортопедия и травматология в рамките на инициативата. Тя се организира по повод 45-ата годишнина от първата смяна на става в лечебното заведение и ще тече от 31 май до 4 юни от 10 до 12 часа в обособен пункт във фоайето на Хирургическия блок. Необходимо е предварително записване на час на тел. 082 887 446.
Печелившите ще бъдат изтеглени в присъствието на юриста на болницата и на журналисти. Партньори на Ортопедията в това начинание са фирмите „JS Evro“, „Фаркол“ и „Zimmer“. Желаещите да се възползват пациенти с вече установен ортопедичен проблем трябва да носят на прегледа цялата медицинска документация, с която разполагат.
Първата изкуствена става е поставена в Русе през есента на 1976 година. Завеждащият отделението по ортопедия в тогавашната Окръжна болница д-р Кольо Кожухаров поставя тазобедрена става на русенец, който след това е нямал никакви проблеми със свободното си придвижване, обясни вчера за „Утро“ началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в болница Канев“ доц.Севдалин Ангелов.
През 1982 година д-р Кожухаров заминава за София, където става професор и работи в ортопедиите на различни болници до миналата година, когато се пенсионира. Неговият метод за поставяне на изкуствени стави обаче е овладян и надграден от ортопедите в болница „Канев“.
На година в клиниката се правят по около 120 такива операции, като преобладават подменените тазобедрени стави заради счупвания на бедрената шийка, които не могат да се лекуват по друг начин, посочи доц.Ангелов.
По-малко изкуствени стави са поставени само през миналата година заради Ковид пандемията, която наложи плановите операции да се забранят на два пъти за по два-три месеца.