До края на месеца в Русе пристигат първите електробуси, а един от тях ще бъде показан на 1 юни на паркинга до Съдебната палата. Това стана ясно вчера, и то между другото от прессъобщение на Общината за детския празник. Което е, меко казано, странно при положение, че отдавна градът чака новини за екологичните автобуси.
Те са чешки, производство на най-младия чешки производител на автобуси „SOR“ в град Либхави. Фирмата е създадена през 1991 г. и в екипа при основаването й влизат специалисти и мениджъри, които тогава са напуснали „Karosa“ - другия голям чешки производител на автобуси. Днес „SOR Libchavy“, която произвежда градски, междуградски и туристически автобуси, движещи се с дизел, газ и електричество, има пазари в цяла Европа.
20 електробуса бяха купени по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически транспортни средства за шосеен транспорт - електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Поръчката беше спечелена от „Биофрог ЦЗ“ ЕООД, а окончателната доставка трябва да бъде извършена до края на август.