Общинските съветници от ГЕРБ са разтревожени от „безразборната продажба на общински имоти и реалния риск след няколко години Общината да остане без 1 кв.м собственост“, става ясно от прессъобщение от партията. „Липсва концепция. Продават се ударно общински имоти, за да се пълни хазната, без да се заделя или инвестира с ясна визия в ново общинско имущество“, категорични са съветниците и са решени да поставят този въпрос на сесията в четвъртък.
Тогава ще се разглежда и предложението на администрация за еднократна финансова помощ от 50 лева на преболедували Ковид-19 пенсионери с минимална пенсия или инвалидност.
„Още от началото на пандемията ГЕРБ настоява и предлага социални и икономически мерки в помощ на гражданите и бизнеса, затова ще подкрепим предложението, но ще поискаме да се разшири обхватът му и с други социално уязвими групи“, заявява зам.-председателят на групата на ГЕРБ Наталия Кръстева.
Друга тема, обект на критика от съветниците на ГЕРБ, е намерението за пряко възлагане на градските автобусни линии на „Общински транспорт Русе“, което според тях е закъсняло. Аргументът им е, че именно ГЕРБ е направил общинското предприятие, за да се подобри градският транспорт. Освен това на сесията ще бъде повдигнат въпросът какво се случва с осигуреното финансиране за покупката на нови електрически тролейбуси, след като обществената поръчка за това беше прекратена след съмнения за злоупотреби. Както „Утро“ писа тогава, скандалът гръмна след сигнал от неизвестното до момента гражданско сдружение „Спаси Русе“ за допуснати закононарушения от Общината за доставката на 15 тролейбуса от Беларус.
Временната комисия за въздуха в Русе също е обект на критика от съветниците на ГЕРБ, които посочват, че не са против нея, но след година работа не е излязла с никакво конкретно решение в интерес на гражданите. Освен това втори месец тя работи без статут, тъй като някой е пропуснал да предложи удължаването на срока на нейното действие, казва председателят на групата Бедрос Пехливанян.
В изявление за „Утро“ председателят на комисията Дауд Ибрям заяви, че причина за замърсения с производствени отрови въздух на Русе е увеличеният двойно капацитет на „Монтюпе“/“Линамар“, без това да е съобразено с пречиствателните съоръжения на завода. Затова едно от предложенията на комисията е той да бъде намален до първоначалния разрешен.
Три питания ще внесат на предстоящата сесия общинските съветници от ГЕРБ д-р Кристиян Иванов, Илиян Илиев и Иван Иванов, които се отнасят до паркирането пред Стоматологията, за останали без отговор сигнали от „Професионален домоуправител“ и до промяна на Наредба 18 за обществения ред.