Близо 140 изпълнители от различни поколения ще участват в празничния концерт-спектакъл „Диря“, с който Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ ще отбележи 60-ата си годишнина. След като през миналата година празникът бе отлаган три пъти заради пандемията, сега и участници, и публика очакват с нетърпение трите представления на 10, 11 и 12 юни от 18 часа в Доходното здание.
ФТТ „Найден Киров“ няма да изневери на себе си и ще поднесе като подарък най-новия си танц - „Хърцои се женят“, чийто хореограф е художественият ръководител на ФТТ Богдан Донев. Обичаят е сватба, типична за село Кацелово, на която Богдан Донев е попаднал при теренните си проучвания за докторската си дисертация.
Хърцоите са слабо изследвани, особено в хореографски аспект, а Кацелово е най-капсулованото хърцойско село. В него хората са се женили само помежду си, не са допускани сватби извън хърцойската общност, обясни Богдан Донев. Именно една такава истинска хърцойка - баба Хуба, родена през 1924 г., е вдъхновила хореографа за танца. „Хърцои се женят“ пресъздава нейната сватба преди десетилетия, а носията в спектакъла е автентична и е била носена от самата баба Хуба.
„Хърцои се женят“ е в три части - предсватбени обичаи и обредни действия, следват шествието и извеждането на булката, а накрая е сватбеното веселие. Хореографията и режисурата ще са дело на Богдан Донев, музика - д-р Петьо Кръстев, мултимедия - Евгени Иванов, сценограф - Виолета Радкова.
Втората част на празничния спектакъл ще включва стари и нови танци, като на сцената ще излязат всички звена на Фолклорния театър - двете групи на детската формация, концертният танцов ансамбъл, ще има ветерани, народен хор и оркестъра.
Билетите се продават на касата на Драматичния театър.