Контейнерите за стари дрехи и обувки, които бяха поставени на девет точки в Русе в четвъртък, се радват на огромен интерес от страна на русенци. Оказа се обаче, че те са крайно недостатъчни и се стигна до неприятни гледки.
Още в петък съдовете вече са били пълни и фирмата е обиколила, за да ги изпразни. От петък до понеделник сутринта контейнерите отново са били напълнени с дрехи и обувки, при което част от торбите са блокирали отварянето на механизмите. Това е накарало много хора да оставят торбите си до самите съдове, а падналият дъжд в неделя вечерта е съсипал напълно дрехите.
Вчера сутринта имаше русенци, които обикаляха централната част на града, за да намерят все още празен контейнер. Те споделиха, че инициативата е страхотна, но съдовете не стигат и трябва да се помисли за още.
По обед фирмата обиколи града, за да натовари съдържанието на контейнерите, които по график се извозват два пъти седмично - в понеделник и в четвъртък. Дрехите отиват в Габрово, където се сортират. Тези, които не стават за употреба, се рециклират, а облеклата в добро състояние се извозват към Пакистан и Африка.
По план вчера в Русе трябваше да бъде поставен десети контейнер в района на Руското консулство, но по технически причини това ще стане в сряда. До края на седмицата се очакват още пет контейнера, като предстои да се уточни къде ще бъдат разположени.