За втора поредна учебна година матурите ще се проведат в пандемична обстановка. Датите за дванадесетокласниците тази година са на 19 и 21 май.

Директорът на 119-то училище в столицата и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов заяви пред bTV, че учениците трябва да бъдат спокойни и ден по-рано да проверят къде са разпределени, за да не се получи разминаване. Той им напомни да носят със себе си служебната бележка, документ за самоличност и черен химикал.

Стаматов бе категоричен, че ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки - температурата на зрелостниците ще се измерва, преди да бъдат допуснати до изпитните зали, а също е осигурена дистанция, като учениците ще бъдат по-малък брой в класните стаи.

Относно дванадесетокласниците под карантина той обясни, че е осигурена организация, при която и те да положат матурите - ще бъдат в отделна стая до 5 ученици.

От своя страна директорът на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерство на образованието Евгения Костадинова посочи, че към 14 май карантинираните абитуриенти са 11, а петима са болни. Тя обясни, че контактните трябва да се придвижат до изпитните зали с личен транспорт, не се изисква отрицателен PCR тест, а МВР и РЗИ ще бъдат уведомени, че лицата няма да бъдат на посочените от тях адреси. Квесторите на карантинираните абитуриенти трябва да са ваксинирани.

Костадинова посочи, че на много от тези ученици ще изтече карантината до датата на изпитите.

"Тук говорим за карантинираните болни или контактни твърде хипотетично, защото нямаме яснота дали тези ученици ще бъдат допуснати до ДЗИ и дали ще пожелаят да се явят на такива. Броят е пренебрежимо малък, така че това не бива да буди притеснение", категорична бе тя.

Костадинова напомни, че миналата година по време на матурите не е имало болни или карантинирани зрелостници. По нейни думи тази година абитуриентите, които поради влошено здраве няма да имат възможност да се явят, ще могат да положат изпита на 26 и 27 август.

Костадинова изрази надежда, че това няма да попречи на тези ученици да кандидатстват в университет, защото приемането във ВУЗ-овете у нас е по-продължително и в други години явявалите се през август също са успявали да намерят своето място за продължаване на образованието си.

Според нея не би трябвало да има проблем и при тези, които искат да учат в чужбина.