Първите обитатели на социалните жилища в новопостроения блок на ул. „Белмекен“ 31 се очаква да влязат в новите си домове през юли. Дотогава трябва да завърши подборът на нуждаещи се от покрив над главата. Това стана ясно на вчерашната заключителна пресконференция по проекта „Изграждане на социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи от населението и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. на обща стойност близо 2,5 млн.лв.
„Социалните жилища могат да се ползват първоначално с едногодишен договор с възможност за удължаване до 3 години. В този период е предвидено хората да бъдат консултирани, да намерят работа и да бъдат установени. Очакваме динамика на настаняването“, обясни координаторът на проекта и директор „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова.
В новопостроения блок има 2 едностайни, 20 двустайни и 6 тристайни апартамента, които се пригодени за използване и от хора с увреждания. Те са обзаведени с всичко необходимо и отговарят на стандартите за удобство. На покрива на сградата са поставени соларни панели, прокарана е инсталация на газ, а в баните има монтирани бойлери.
От услугата ще могат да се възползват бездомни или живеещи в лоши битови условия хора, многодетни семейства и семейства с деца с увреждания, включително непълнолетни родители, хора в риск от бедност и социално изключване. Задължително изискване е децата да посещават детски градини и училища, както и да има медицински специалисти, които да се грижат за тяхното здраве. Поддръжката на стаите също ще бъде възложена на обитателите им по договор, а за всеки член на семейство ще бъдат заплащани 20 лева.
„Искаме хората да се чувстват значими и че това е тяхно жилище, затова те ще бъдат ангажирани да спазват съответния ред и чистота, а контролните функции ще бъдат занижени от страна на Общината. Отворени сме към предложения и коментари от гледна точка на това как да направим социалните жилища места, които хората да ползват като свои домове“, каза още Катя Петрова. Тя сподели, че при изготвянето на проекта е било направено посещение в Дупница, където има изградени социални жилища. Там впечатление са направили чистотата на мястото и старанието, което обитателите полагали.