Пламенна реакция сред общинските съветници на комисията по екология, състояла се на 10 май, предизвика отчетът на работата на временната комисия, която от януари до март през 2021 година проучи причините за замърсяването на въздуха в Русе.
Причината е посочена, но решение все още липсва, обобщи ситуацията председателят на комисията -общинският съветник от ДПС и бивш директор на РИОСВ Дауд Ибрям.
„Постарал съм се да направим един обстоен анализ, събирайки всички факти, като си позволих да направим и препоръки като мерки. Имаше свръхочаквания към комисията, но тя повече не може да направи, органите по предназначение са тези, които могат да предприемат действия“, каза Дауд Ибрям.
Неговият извод е, че замърсяването на въздуха в Русе през последните 7-8 години се дължи на двойно  увеличения производствен капацитет на завода за алуминиеви автомобилни блокове „Монтюпе“, чието ново име е „Линамар Лайт Метал Русе“. Затова комисията предлага въвеждане на 24-часов мониторинг на предприятието, както и създаване на аналитична база данни, известна като Географска информационна система /ГИС/, в която да бъдат заложени показателите на всички предприятия на територията на община Русе. 
Потърсен за коментар по темата ден по-рано от „Утро“, той обясни, че оригиналният производствен капацитет на „Монтюпе“ от 2006 година е бил 488 тона за 24 часа, а впоследствие е увеличен двойно и промяната е допусната през годините от МОСВ, РИОСВ, Община Русе и областната управа. „Проблемът е дефиниран, държавата трябва да влезе в ролята си“, каза екоспециалистът.
„Мониторинг на „Монтюпе“ вече има на място, но той предава само 2-3 показателя, а е нужно всички показатели да бъдат измерени и данните да са достъпни електронно“, посочи Ибрям. 
„За въпросната ГИС система се говори вече от три години, като това предложение на г-н Ибрям не е вчерашно. Предизборно чухме много приказки как ще бъде решен проблемът с въздуха в Русе, но мандатът /визирайки кмета Милков - б.р./ е спечелен, а в бюджета за тази година няма предвидени средства за такава система. Вместо това беше закупена станция от Белене, едно камионче, което дори не беше пригодено за целта, за която искаха да бъде използвано“, коментира общинският съветник от СДС Станимир Станчев. 
Станчев греши - спечеленият на търг от Белене автоматичен газанализатор не беше купен, а нает за две години срещу 1490 лева на месец, но не това е съществено в случая.
Дауд Ибрям също отчете, че в бюджета за тази година няма предвидени средства за разработване на ГИС система и заяви, че ще повдигне въпроса на предстоящата общинска сесия идната седмица.
Общинските съветници проявиха интерес към направените от временната комисия проверки и работата на „Монтюпе“. 
„Аз съм разговарял с човек, който е работил в клоновете на фирмата във Франция и в Испания, и той ми каза, че не мирише и в тези страни нямат проблем с работата на „Монтюпе“, очевидно проблемът е специфичен за Русе“, коментира председателят на комисията по екология Стоян Христов от ГЕРБ.
„Проблемът въобще не е вчерашен, има анализи още от 2016 година, уваженията ми към експертизата в областта на Дауд Ибрям, но тази комисия в крайна сметка повече не може да направи, а който може, не му стиска. Не е вярно, че не може да се предприеме нещо, защото предприятието може да измести работата си за 48 часа, и когато казахме, че няма перспектива в Общия градоустройствен план за развитието на Русе, това имахме предвид - че няма ясно предвидено развитие на индустриалните зони и на града“, коментира още Станимир Станчев.
Думите му бяха определени от Елисавета Досева от БСП като популизъм. Независимо от различните политически принадлежности обаче, отчетът на временната комисия за въздуха беше приет с 9 гласа за и 1 въздържал се в лицето на Стоян Христов.