„Еонметалл България“ се отказва от проекта си за изграждане на логистичен комплекс около летището в Щръклево, съобщи за „Утро“ управителят Антон Стайков. Дружеството вече е уведомило за решението си Община Русе. Със заявлението се оттегля предложението за закупуване на общински земи, върху които трябваше да се реализира проектът.        

Така издаденият на „Еонметалл България“ сертификат за инвеститор клас „А“ ще остане неоползотворен.
Антон Стайков отказа да обясни причините за взетото от фирмата решение. Събитията от последните седмици обаче доста ясно показват защо потенциалният инвеститор е решил да се оттегли. Преди празниците в изявление пред журналисти кметът Пенчо Милков даде да се разбере, че Общината има съмнения за начина, по който в бъдеще ще бъде използвано летището, тъй като на „Еонметалл България“ е бил издаден сертификат само за логистичен и производствен парк, а не за летище. Това определено буди някои съмнения, макар че и издаването на сертификат за изграждане на съществуващо вече летище би изглеждал не по-малко странно. 
А забравеното от дълги години летище в Щръклево някак изведнъж стана изключително примамливо, така че други идеи за използването му не липсват. През април пистата и съществуващата база бяха огледани от представители на американо-румънски фонд, а веднага след това кметът Пенчо Милков съобщи и за интерес на неназована българска компания за възраждане на вътрешни полети между Русе и София. Последният вариант явно се струва най-реалистичен и полезен на ръководството на Общината, тъй като то не само се ангажира да направи проучване за възможния интерес към такива полети, но и стартира процедура за ремонт на приемната сграда на летището.