Гробницата на русчуклията Пенчо Сиджаков, която се намира в Парка на възрожденците, блесна в бяло и предизвика вълна от възмущение сред русенци. Това става около 20 дни, след като започна почистването й от скулптора Зюхтю Калит по поръчка на общинската управа.
„Ползвахме пароструйка и всички възможни химикали, които са конкретно за тази дейност. След това грундирахме камъка, а хората, които не са запознати с технологията, мислят, че това е някаква боя. Това е специален грунд, има бял цимент, малко италианска паста с цвят на сусам или ванилия, за да се получи топлината на естествения камък. Но получихме забележки, че е прекалено бяло и днес ще направя необходимото това нещо да промени тоналността си - да бъде малко по-жълто, макар на мен това да не ми харесва. Човек, който е ходил в Гърция, знае, че там няма сиви храмове, сиви параклиси, всичко е девствено бяло“, коментира пред Русе Медиа Зюхтю Калит и обясни, че заради критиките  ще се опита да промени технологията по почистването на другите два параклиса.
„Макар че това ще стане против моята воля. Аз обичам белия цвят, работя с бял мрамор, не обичам сивия мрамор, сивите хора, сивите улици. Исках да има по-голяма чистота, защото изпъква много добре на фона на зелените дървета, но за мен волята на инвеститора е закон и аз ще се съобразя“, каза още скулпторът.
Зюхтю Калит смята да монтира накрая и кръст от мрамор върху гробницата, защото според него самата конструкция на параклиса го предполага.
Според него препаратите за почистване на надгробни паметници не са предвидена за варовик, а за мрамор, гранит и бронз.
„Местният варовик, който не се използва другаде в България, е много мек, като тебешир, хигроскопичен е, мръсотията е попила на 1-2 мм в епидермиса на камъка. Колкото и да го мием, след като махнем саждите, мръсотията и гъбичките, камъкът седи неприятно сив и зеленикав. В това можете сами да се убедите, като снимате втората гробница на Георги Русев. Ние вчера за пореден път чистихме купола, изчистихме го до камък, няма гъбички, но все едно сивее - мъртвешко сиво седи, което на мен лично ми е неприятно“, каза Зюхтю Калит.
До края на май ще бъде почистена и втората гробница - на Георги Русев, а през юни ще се работи по най-малката, но и най-трудната - тази на Иванчо Михайлов. По нея има много декорации, драсканици със спрей и счупени камъни, които ще бъдат възстановени с оригиналния басарбовски варовик.