16 ученици от шест професионални гимназии в Русе, Силистра, Шумен, Ямбол, Нови пазар и Елин Пелин си оспорваха титлата „Млад керамик“ в националното състезание, което се проведе в събота. За негов домакин за пореден път бе избрана русенската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“. А Художествената галерия за няколко часа се превърна в ателие, а след това и в парадна зала за награждаване на най-добрите.
Учениците работиха по темата „Тенденции в съвременната керамика“, заобиколени от пластиките и художествените фотографии на един от големите съвременни майстори на извайването на състояния Христо Генев.
В следобедните часове журито с председател гл.ас. Красен Троански от Националната художествена академия и членове Елизар Милев и русенския скулптор Даниел Кънчев обявиха отличените.
Те поставиха на първо място в индивидуалното класиране Борислава Борисова от русенската Строителна гимназия, след нея се наредиха Стефани Кирова от Шумен и Мария Николова от Силистра.
Отборно първенец стана Професионалната гимназия по керамика в Елин Пелин, втора е Гимназията по строителство, архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ в Ямбол и трета - ПГ по химични технологии и дизайн „Проф. Асен Златаров“ в Нови пазар.
Наградите на първенците връчиха зам.-министърът в оставка Таня Михайлова и началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.