Денят на Европа в Русе премина под знака на изкуството - в Лапидариума на гърба на Историческия музей  си дадоха среща изобразително изкуство, класическа музика, джаз и рок. Доминантата беше новата самостоятелна изложба на художника Огнян Балканджиев, който показва няколко дузини най-нови свои шаржове, които е направил в последно време. 
Както „Утро“ писа, в тази експозиция той се е отказал напълно от шаржирането на политици, тъй като вече не намира, че са интересни и че заслужават творческото му време. Затова пък редом с музиканти, актьори (сред които и най-новата българска звезда, която получи първата българска номинация за „Оскар“ за игрално кино Мария Бакалова) на въжетата за простиране бяха окачени и множество карикатурни рисунки, които припомнят актуални моменти от Ковид-драмата у нас.
Освен шаржовете Балканджиев показва също и друга своя запазена марка - русенските пейзажи, за които е намерил нови нюанси и колоритни изразни средства. 
В програмата на Деня на Европа, който премина без каквито и да било представители на местни или други власти и без официални речи, акцент бе участието на солистката на Русенската опера Андреана Николова, която зарадва публиката със стилно джазирана Хабанера на Кармен от едноименната творба на Бизе и с джаз импровизации. Мецосопраното пя заедно с русенската група „Ред Хаус“, които имаха и свои изпълнения.