Заради дъждовете популацията им тази година е особено голяма

С пълна сила настъпва и сезонът на кърлежите. Заради дъждовете популацията им тази година е особено голяма. В Благоевград от няколко седмици пръскат тревните площи, за да избегнат опашки от ухапани пред спешните центрове.

От кърлежи в Благоевград почти никой не се страхува. Хората са спокойни, защото смятат, че ако навреме усетят кърлежа, трудно може да се стигне до усложнения.

„Не ни е страх от кърлежи, ние живеем в планината от много години, всяка пролет има кърлежи. Животните имат и децата имат, отиваме до поликлиниката, вадят го и приключваме”, каза местен жител.

Тези пък, които ги е страх от кърлежи, всячески избягват тревните площи. Със специална техника обаче Община Благоевград третира 410 декара тревни площи.

„Третираме всички зелени площи, които са на Община Благоевград. Собствениците, които имат дворове, трябва сами да извършват третирането. При проблем, могат да се обърнат към нас, и апелът към хората е да внимават, когато ходят по гората - да са с високи обувки, да не се разхождат по сандали, по джапанки”, обясни Илияна Балева от Община Благоевград.

Съветът на специалистите е ако ни ухапе кърлеж, да търсим лекарска помощ, а не сами да го отстраняваме.

Освен срещу кърлежи в Благоевград се пръска още и срещу летящи насекоми, третира се и срещу популацията на мишки.