Строителните предприемачи остават предпазливи в условията на продължаваща пандемия и не бързат да стартират нови проекти. Това показват данните на статистиката за започнато изграждане на нови сгради и издадените разрешителни за строеж.
През първото тримесечие на тази година е започнато изграждането на едва 30 жилища. За цялата минала година броят им бе 180.     

При над 126 хил. жилища в Русенска област темпът на обновяване на сградния фонд е 0,14% годишно, така че целият ще бъде подновен някъде след 700 години. По всичко изглежда, че трябва да се надяваме на още стотици години живот на старите панелки, ако искаме да имаме покрив над главата в по-далечното бъдеще.
Новото строителство не върви толкова, колкото би трябвало, тъй като хората, които могат да си позволят да закупят ново жилище, съвсем не са толкова много, особено след скока на безработицата в кризата. А населението продължава да намалява с над 1% годишно, така че кандидатите за нови домове също едва ли ще се увеличават. Новите кооперации в централната част на Русе продължават да се изкупуват почти веднага, но за строителството в по-периферните квартали търсенето си остава слабо. А в повечето села делът на необитаемите къщи е огромен.
В тази ситуация строителните предприемачи планират все по-малко проекти. През 2018 г. са издадени 416 разрешителни за строеж на жилища, през 2019-а броят им намалява на 388, а през пандемичната минала година пада наполовина до 191. За последните три години са издадени разрешителни за 995 жилища, а е започнато изграждането на едва 670, т.е. близо една трета от проектите са били изоставени. По закон строителството трябва да започне в тригодишен срок от издаване на разрешителното, в противен случай то губи силата си.