Как е изглеждал Русе преди малко повече от сто години? Кога и кой е подредил градската градина в днешния център на града? Кои са авторите на паметника, пред който днес русенци ще почетат паметта на героите и ще се поздравят за празника на града? 
За всичко това разказва дигитална изложба на русенския Държавен архив, която специалистите са нарекли „Русе в старите картички“. Архивистите посвещават онлайн експозицията, която може да се види във фейсбук, на празника на Русе и на 70-ата годишнина от своето създаване и на организираната архивистка дейност в България. 
Специалистите са подбрали пощенски картички, които показват изгледи от централния площад, Дунава и пристанището, старата железопътна гара, централните в края на 19 и началото на 20 век улици „Александровска“ и „Княжеска“. Текстовете, грижливо подготвени от хората в русенския Архив, разказват за решението за оформянето на градската градина, взето от Градския съвет през 1892 година, и за началото на същинското планиране на градината от 1899 година от Фердинанд Халубар и известния паркостроител Рихард Нойвирт. Градината е завършена през 1905 година, съобщават организаторите на изложбата. И припомнят, че паметникът на загиналите в Сръбско-българската война, който днес ще бъде център на церемонията по откриването на празника на града, е издигнат през 1901 година от арх.Никола Лазаров и скулптора Жеко Спиридонов. 
Архивистите са подбрали изразителни изгледи, които връщат времето назад и припомнят с колко грижа, внимание, чувство за мярка и отговорност някогашните русенци са градили своя европейски град. За Архива в Русе това е втора поред дигитална изложба от поредицата „Русе в старите картички“, с която те припомнят на днешните жители на града достойнството и романтичния дух на предците им. 
Успоредно с е-експозицията във Фейсбук Държавен архив съвместно с областната администрация даде живот на сайт с малко известни факти за хора и събития, свързани с Русе. Той се нарича „Русе - моменти от историята“. На https://governorpr.wixsite.com/ruse могат да се видят 52 поста - снимки и кратки текстове за личности и факти, от които през 2021 г. се навършват кръгли годишнина. Така оживява приносът за културата и икономиката на Трифон Трифонов, Йосиф Цанков, Владимир Биков и Натю Стайчев, Надежда Винарова, Стоян Михайловски, Кирил Станчев и много други.