Откъси от нови произведения на петима съвременни европейски автори ще се четат на четири места в Русе по времена десетата Нощ на литературата на 12 май. Четенето започва в 18 ч и ще продължи до 21.30 часа. Четирите „гнезда“ са в Австрийската библиотека на международно дружество „Елиас Канети“, Дом „Канети“ на улица „Славянска“, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и възрожденско читалище „Зора“ на ул.“Духовно възраждане“ 1. 
В Австрийската библиотека актьорът Крум Берков ще чете откъс от издадената в Австрия книга „Помощ? Помощ!“ на Томас Гебауер и Илия Троянов. Впрочем ден преди Нощта на литературата, на 11 май, от 19 ч ще се проведе онлайн разговор с Илия Троянов за книгата. 
В Дом „Канети“ ще бъде представен откъс от германския роман „Берлински блус“ на Свен Регенер. Той ще бъде четен от актьора Кадри Хабил. 
В библиотека „Любен Каравелов“ русенци ще имат възможност да чуят откъс от „Звездни дневници“ на полския писател фантаст Станислав Лем в прочит на актрисата Людмила Петрова. А актрисата Ясена Господинова ще чете в читалище „Зора“ част от романа на чешката белетристка Викторие Ханишова „Анежка“. 
Освен Русе тази година в хепънинга на четенето на съвременни европейски текстове ще се включат още 13 български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Силистра, София, Стара Загора и Шумен. Проектът се организира от чешките културни центрове в различните държави в Европейския съюз съвместно с Европейското сдружение на националните културни институти EUNIC. Началото е поставено през 2006 г., България става част от международната инициатива през 2012 година. 
По време на Нощта на литературата един и същ откъс се чете на едно и също място многократно през цялото време - от 18 до 21.30 часа. Замисълът е хората, които проявяват интерес към писаното слово да обиколят различните гнезда и да успеят да чуят откъсите от различните романи или повести, включени в програмата. Четенията започват на всеки половин час и са с продължителност около 15 минути. 
В Русе основен организатор и вдъхновител на инициативата е международно дружество „Елиас Канети“. Нощта на литературата е един от акцентите в културната програма на дружеството за месец май. Тази програма предвижда още на 9 май, неделя, да се проведе киноателието „Минута Люмиер“ като част от програмата  CinEd - „Европейско кинообразование за деца и младежи“. От 15 ч в Австрийската библиотека русенци ще имат възможност да надникнат в творчеството на именитите Братя Люмиер и да видят техните първи „изгледи“, заснети в периода 1895-1900 г., сред които са „Площад Корделие в Лион“, „Лодка напуска пристанището“, „Къпане в морето“, „Деца ловят скариди“, „В индианска нишка в планината“, „Панорама по време на изкачването на Айфеловата кула“, „Панорама на Канале гранде, заснета от кораб“ и др. Организаторите канят младежи да заснемат своята „Минута Люмиер“, а също и да се запознаят с подобни „минути“, заснети от млади хора от други европейски държави.