Парламентът на Белгия, университети и научни институции са станали обект на координирана кибератака, съобщи Евронюз.

Belnet, компанията, която предоставя интернет услуги на държавните агенции в страната, заяви, че нейната мрежа е "жертва на мащабна атака".

Неизвестни хакери са извършили координирана атака за преустановяване на услугите (DDoS) в 11:00 ч. местно време вчера. Атаката е била предназначена да предотврати наличието на определени онлайн услуги чрез претоварване на сървърите с данни. Belnet заяви, че атаката не е нарушила или откраднала никаква информация от мрежата.

Заради хакването обаче всички клиенти на Belnet са напълно или частично откъснати от интернет.

Във вторник белгийските граждани не са имали достъп до уебсайтовете на определени администрации, а студенти не са можели да използват онлайн услугите на университета си.

Федералният парламент на страната е бил принуден да отмени работата на няколко комисии поради проблема, а системите за онлайн резервации за ваксинационни центрове също временно не работят.

„Засегнати са около 200 организации, между които университети, публични администрации и изследователски институти“, се казва в изявление на компанията.

„Напълно осъзнаваме въздействието върху организациите, свързани с нашата мрежа, и техните потребители и сме наясно, че това е оказало дълбоко въздействие върху тяхната дейност“, добави техническият директор на компанията Дирк Хаекс.

"Belnet незабавно активира своите кризисни процедури и се свърза с Центъра за киберсигурност на Белгия (CCB), за да овладее атаката", се казва в изявление на компанията. "Екипите на Belnet продължават да следят ситуацията минута по минута."

Извършителите на кибератаката все още не са идентифицирани.

"Няма индикации, че киберпрестъпниците са проникнали в която и да е мрежа", съобщиха от компанията и добавиха, че са подали жалба до Федералното звено за компютърна престъпност.

"Belnet непрекъснато инвестира в киберсигурност," каза Хаекс, "обаче вчерашната DDoS атака беше от такъв мащаб, че цялата ни мрежа беше претоварена от данни. Фактът, че извършителите непрекъснато са променяли тактиката си, още повече затрудни неутрализирането на атаката.“