Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен - химнът на Европейския съюз, ще прозвучи в Голямата зала на Доходното здание в Деня на Европейския съюз, 9 май. Под палката на маестро Давид Холцингер оркестърът на операта, хорът и солистите Цветелина Василева, сопран, Петя Цонева, мецосопран, Борис Луков, тенор, и Пламен Бейков, бас, ще изпълнят разпознаваемото произведение на класика. Концертът е част от ХХV-ото издание на фестивала „Австрийски музикални седмици“, което традиционно преминава под патронажа на посланика на Австрия в Република България Андреа Вике.  
Майският афиш на Русенската опера е белязан най-вече от концертна дейност. На 16 май предстои „Класика и джаз“ - тогава в зала „Филхармония“ предстои публиката да чуе изпълнения на тромпетиста Михаил Йосифов, пианиста Васил Спасов, саксофониста Преслав Петков, като инструменталните интерпретации ще украси сопраното Анна Карадимитрова. Програмата предвижда творби на Моцарт, Гершуин, Бърнстейн, В.Спасов и други. 
Ден по-късно меломаните ще се изправят пред друго изискано изкушение. То е наречено „Елегични откровения“, съдържа шедьоври на камерната музика - произведения на Рихард Щраус, Франсис Пуленк и Габриел Форе. Те ще бъдат изпълнени от сопрана Владислава Гарвалова в съпровод на пианистката Божена Петрова. Те очакват своята публика на 17 май от 19 ч в зала „Европа“ на Доходното здание. 
Още два концерта предстои да зарадват русенските ценители. На 22 май от 19 ч в Голямата зала на Доходното здание ще се състои обещаното от диригента Максим Ешкенази негово повторно за тази година гостуване в Русе заедно с певицата Михаела Филева. Партнирайки си с оркестъра на операта и със солистите - мецосопрана Петя Цонева и баритона Теодор Петков, те ще поднесат на публиката пъстра програма. В нея са включени песни на Михаела Филева и откъси от любими мюзикъли и филми. 
„Шуман, Брамс, Брух“ е изразителното наименование на последния за месец май концерт. Той е на трио „Акорд“, който включва трима от изявените музиканти на оперния оркестър - челистката Петрана Стоянова, пианистката Веселина Ботева и кларинетиста Здравко Саралиев. Този път те са подготвили камерни творби на Роберт Шуман, Йоханес Брамс и Макс Брух, които ще зарадват ценителите на нестандартните програми на 26 май от 19 ч в зала „Филхармония“. 
Едно е оперното заглавие, което засега е поставено в афиша на Русенската опера. Това е „Лучия ди Ламермур“ на Гаетано Доницети. Тази нова режисьорска версия на познатото за русенци произведение ще покаже на публиката артистичния прочит на творбата на Орлин Анастасов. Очаква се премиерата да бъде на 19 май от 19 ч в Голямата зала на Доходното здание.