Бил и Мелинда Гейтс обявиха, че се развеждат след 27 години брак, понеже вярват, че "повече не могат да израстват като двойка". Те обявиха решението си в Twitter, като за момента все още не е ясно как ще разпределят финансите си и задълженията по благотворителните им дейности.

"След много обмисляне и много усилия за нашите отношения взехме решение да сложим край на брака ни. Не вярваме, че повече може да израснем като двойка в новия етап от живота ни. Молим за уважение към личното ни пространство и това на семейството ни", пише двойката.

Бил и Мелинда Гейтс са начело на организация, която се бори с причините за разпространението на зарази и насърчава ваксинацията сред децата.

Бил Гейтс заедно с инвеститора Уорън Бъфет са сред милиардерите, които отделят значителен дял от състоянието си за подпомагане на благотворителни каузи, като за семейство Гейтс здравеопазването е сред приоритетите им.

Снимка: Getty Images

Според списание Forbes Бил Гейтс е четвъртият най-богат човек на планетата със състояние от 124 милиарда долара. Парите му идват от създаването най-голямата компания за софтуер Microsoft.

В компанията той се запознава със съпругата си Мелинда, която постъпва на работа през 1987 г. като продуктов мениджър.

Мелинда споделя, че Бил е много методичен и разумен човек и преди да сключат брак той съставя списък с всички "за" и "против" да се оженят и със седмици са обсъждат точките от листа му.

Сватбата се състои през 1994 г. на Хавай, а частен хеликоптер превозва гостите до мястото на церемонията.

От 2000 г. Гейтс не е начело на компанията си. Той остъпва ръководната позиция, за да се посвети на благотворителна дейност. Заедно със съпругата си основават Bill & Melinda Gates Foundation, посветена на здравеопазването, образованието и климатичните промени.

1,75 милиарда долара от събраните пари на фондацията са дарени за проучване и създаване на ваксина срещу COVID-19. До 2019 г. събраните средства от двойката стигат 43 милиарда долара.

Въпреки успешното развитие на бизнеса и благотворителната им организация, Мелинда споделя, че бракът с Бил е "изключително труден", тъй като той работи по 16 часа на ден и не отделя достатъчно време за семейството си.

И двамата обаче се гордеят с фондацията и трите си деца, които отгледаха през 27-те години, в които бяха заедно.