Изследване в Нидерландия изнесе информация, че броят на хората, получили различни тромбози след първата доза Covid ваксина на „АстраЗенека“, са повече от обявеното досега, съобщава БГНЕС.

Агенцията цитира Центъра за проучване на страничните ефекти Lareb, според който, освен установената връзка между ваксината и комбинацията от кръвни съсиреци с нисък брой тромбоцити, се получават все повече съобщения за случаи на дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия.

За това пише сайтът Nl Times, посочвайки, че според данните от направени четири милиона ваксинации, броят на съобщенията за странични ефекти сред хората, ваксинирани с “АстраЗенека“, е 1,5 един пъти по-висок от очакваното.

Според Lareb това не е достатъчно, за да се потвърди връзка между ваксината и някои случаи на тромбози, тъй като е възможно по-високият процент да се дължи на здравословни проблеми при хората, които са ваксинирани първи – лица в напреднала възраст и хора със затлъстяване.

В Нидерландия са поставени около един милион дози от ваксината “АстраЗенека“. Докладвани са общо 150 инцидента с тромбози, от които 136 се смятат за сериозни.

До 14 април при четири от случаите е имало летален изход, 42-ма пациенти са получили инсулт, 38 са случаите на белодробна емболия, а 24 на дълбока венозна тромбоза.

Регистрирани са други 63 тромбоемболични случаи, при 9 от които става въпрос за рядка комбинация от кръвен съсирек с нисък брой тромбоцити, което се смята за ефект от имунния отговор от ваксината.

В проучването на Lareb за развитие на тромбоза без нисък брой тромбоцити се говори за 399 съобщения за тромбоза при ваксинираните.

Центровете за изследване на страничните ефекти смятат, че е много рано да се правят категорични заключения. Все още остават много неизвестни, като например колко често тези форми на тромбоза се срещат в общата популация. От там съобщават също, че броят на докладваните случаи се е увеличил след появата на първите новини за опасения относно ваксината “АстраЗенека“. Повишената информираност може да е отчасти отговорна за увеличаването на случаите, подадени до Lareb.

Ваксините на "АстраЗенека" за хора под 60 години бяха спрени миналия месец поради възможна връзка между ваксината и тромбозата с нисък брой тромбоцити. Тази реакция на ваксината е открита при общо 12 души в Нидерландия, като при всички от тях става въпрос за жени на възраст между 23 и 65 години, една от които е починала.