Ентусиасти от Силистра обединяват усилия, за да вдъхнат нов живот на изоставен край брега на река Дунав пътнически самолет. Целта им е да го превърнат в зала за събития и презентации.

Самолетът повече от 30 години стои приземен на брега на Дунав. Дълго време машината е била учебна база, но с времето интересът към нея изчезнал. До днес, когато местни жители, с помощта на германска организация, решават да му вдъхнат нов живот.

"Идеята е летателната машина да бъде използвана за провеждането на различен тип събития - мултифункционална зала. Презентации в нетрадиционна обстановка, открити уроци", посочи Димитър Караджов.

След като преди години беше облагородено пространството около самолета, сега е ред за реставрация на самата машина. Помагат експерти от авиомузея в Бургас.

"Предстои реновиране в няколко стъпки: изграждане на електрическа инсталация, освежаване на самия летателен апарат, монтиране на мебели. Идеята в да оставим част от седалките, които са автентични, с клапващите маси, които придават автентичност на самолета", обясни Караджов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Най-атрактивната част – пилотската кабина - ще бъде напълно готова за полети. Страстта на организаторите се оказва заразителна и за младите хора.

"Този самолет е една изключителна дестинация, която могат да посетят тук в Силистра", каза Габриела Ангелова.

"Ще бъде много вълнуващо да се потопиш в обстановката, все едно си в самолет и летиш над облаците", сподели Мария Йорданова.

Очакванията са, че един от последните запазени самолети "ТУ-134" ще е готов да приема пасажери в края на следващия месец.