Православният свят отбелязва Разпети или още Велики петък – най-тъжният ден от годината. Това е денят, в който Божият син Исус Христос е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на хората.

„В този момент на съзерцание и очакване на Христовото Възкресение отправям пожелания към вас за духовна сила, вяра в доброто и надежда в утрешния ден! Нека здравето и благодатта бъдат неразделна част от ежедневието ни!

Нека бъдем по-човечни, по-мъдри и по-справедливи!“, това се казва в предпразничното обръщение на областния управител Галин Григоров към русенци.

В църквите в цялата страна ще бъдат отслужени така наречените Царски часове. След това ще бъде изнесена Светата плащаница, а вярващите ще могат да минат отново под нея. Чрез изпълнението на този ритуал миряните съпреживяват смъртта на Спасителя и се прекланят пред неговата саможертвата. Припомняме, че поради противоепидемичните мерки през 2020-а от Светия синод отправиха призив поклонението пред Светата плащеница от вярващите да става единствено с благоговейно прекръстване и поясен поклон. Целта беше ограничаване разпространението на COVID-19.