На празника на Русе - 6 май, на чаша кафе в 9,30 ч за първи път ще се съберат русенските кметове от началото на демокрацията. За изминалите повече от 30 години това са Тодор Цанев, Володя Попов, Елеонора Николова, Божидар Йотов, Пламен Стоилов и Пенчо Милков. Двама от кметовете вече са покойници - Асен Тасев и Димитър Калчев. 
„Поканата е отправена от ръководството на общината и кмета Пенчо Милков, като целта е да им благодарим за свършеното за града и да поговорим за бъдещето му развитие“, каза вчера на пресконференция зам.-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев.
След срещата бившите кметове ще се включат в церемонията от 11,30 ч пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, с която ще бъде отбелязан Денят на храбростта.
Както „Утро“ вече писа, празникът на града тази година ще е по-различен, защото гражданите ще имат възможност да се докоснат до онези славни времена, когато Европа е влизала в България през Русе и когато се строят архитектурните шедьоври, които го превръщат в Малката Виена. „Русе и русенци трябва да се научим да отбелязваме гордо празниците си. Моята идея е в центъра на града да направим място, в което да върнем времето назад и в няколко точки да се види какъв е бил градът в най-паметните си моменти“, каза кметът Пенчо Милков за най-атрактивната инициатива, която беше представена от сценариста на събитието и директор на театъра Орлин Дяков. 
Ще има маршрут, който ще минава през 12 статични и 4 подвижни точки. Клоуни на кокили от куклен театър на каруца ще раздават балони на децата. Глашатай с рупор ще кани гражданите, пощальон с колело ще раздаде 1000 картички със стария Русе.
„Ще има различни атрактивни точки като шапкарска работилница, където дамите ще могат да пробват шапки също като русенските кокони, които не са повтаряли носенето на една и съща шапка на соаре“, обясни Орлин Дяков.
В сладкарска работилница ще се предлагат петифури и кафе на пясък, ще се дават и рецепти за сладкиши, включително за прочутата торта „Гараш“, създадена в Русе от австро-унгареца Коста Гараш, който е бил сладкар и управител на първия у нас гранд хотел „Ислях хане“. Желаещите ще могат да си направят ретро снимка, художници ще рисуват бързи портрети, смелчаци ще могат да се обръснат в бръснарница с нестандартно голям бръснач, ще има щандове за платове и кройки, за оръжия и униформи от славното минало на града. Производители на бира и лимонада ще предлагат напитки. Всичко това ще се случи между 12,30 и 14,30 ч в Градската градина.
Паралелно от 11 до 18 часа пред Операта ще се повтори образователното турне на National Geographic-kids, което събра русенските деца пред Съдебната палата миналото лято. И сега за тях ще има 8 тематични къта за различна професия.
Биг Бенд Русе ще представи новата си програма от 17 ч пред Доходното здание, а от 20 пред Общината ще свирят три русенски рок банди.
Историческият музей се включва в празника с безплатен вход и възможността русенци да видят подноса, който предците ни подаряват на княз Александър I при посещение му в града през 1879 година. Той бе откупен от държавата и се съхранява в Националния исторически музей.
Някои от традиционни събития все пак ще липсват от празниците заради пандемията, като приоритет остава спазването на противоепидемичните мерки, категоричен беше кметът Пенчо Милков. Тази година няма да има Великденско хоро, нито томбола, а вместо това концерт ще изнесат „Найден Киров“ и трите фолклорни ансамбъла „Здравец“, „Русчуклийче“ и „Зорница“ от Общинския детски център за култура и изкуство. Заря също няма да има. 
Ако времето е лошо, атракцията „Ретро Русе“ ще бъде преместена в Доходното здание.